Struja – kako da se u Evropi sijalica ne ugasi

O tome kakva je situacija sa električnom energijom i možemo li biti optimisti u današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa Dejanom Stojčevskim, tehničkim direktorom SEEPEX a.d. Beograd, srpske berze električne energije.

Iako se već duže od godinu dana u Evropi priča o energetskoj krizi, ističu problem sa ugljem, naftom i gasom… – koji kulminiraju zbog odluke Evropske unije da se odrekne ovih energenata iz Rusije, žitelji na kontinentu sve su više uplašeni, zbog astronomskih cena, ali i realne mogućnosti da električne energije neće ubuduće biti dovoljno za sve. Pogotovo tokom predstojeće zime.

Po pitanju struje ne pominje se Rusija – osim ako pričamo o proizvodnji iste u gasnim termoelektranama. Jednostavno, Rusija nije u istom elektroenergetskom sistemu.

U samoj Evropi tržište električne energije je najuređenije. A uzburkano je još od prošog leta. I, kako tvrde stručnjaci, male su šanse da se normalizuje narednih godinu – dve. Možda i duže.

To da je cena 1megavat-časa (MWh) premašila 1.000 evra, da u “špicu”, u Estoniji na primer, dostiže i nekoliko hiljada evra, da sve evropske zemlje prave svoje planove sa zajedničkim radnim naslovom “Kako prevazići krizu” više nije vest. Bankrotiraju ili bankrot najavljuju mnoge kompanije koje ne mogu da posluju trošeći skupu struju, realnost su gašenje radnih mesta, određenih procesa proizvodnje, najava nestašice pojedinih proizvoda, o poskupljenju svega ne treba ni pričati.

Političari apeluju da se štedi. Najavljuju se, u Srbiji, na primer, olakšice onima koji smanje potrošnju struje u odnosu na isti period prošle godine. Stručnjaci kažu da to, osim građanima, treba ponuditi i provredi.

Dok neki najavljuju i restrikcije u Srbiji ih ne planiraju. Ali, ne krije se da nas sve čeka teška zima.

Nadajmo se bez sveća.

O tome kakva je situacija i možemo li biti optimisti u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Dejanom Stojčevskim, tehničkim direktorom SEEPEX a.d. Beograd, srpske berze električne energije.

Video možete pogledati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti