Struja neće poskupeti, a da li će – ne zna se

Vlasti naglašavaju - imamo najjeftiniju struju u Evropi i do novog poskupljenja još neće doći. Stručnjaci smatraju da je nakon 1. januara 2023. godine, poskupljenje gotovo izvesno. Ukoliko, ipak, bude došlo do novog udara na džepove građana, iz Vlade Federacije najavljuju adekvatne mere.

Građanima Bosne i Hercegovine, ali ni vlastima, očigledno, još nije došla voda preko glave. Trošarine na gorivo u BiH, za sada, nisu ukinute, PDV na osnovne životne namirnice i dalje je smanjen samo na papiru. A u najavi su i nova poskupljenja.

Hoće li naredna godina doneti veće cene električne energije?

Vlasti naglašavaju – imamo najjeftiniju struju u Evropi i do novog poskupljenja još neće doći. Međutim, stručnjaci su skeptični.

Da li je i struja na redu za poskupljenje?

Energetski izazovi se nastavljaju. Umesto stabilizacije, sve češća su nova poskupljenja. Postavlja se pitanje hoće li na red opet doći električna energija. Iz Elektroprivrede BiH kategorični – razloga za brigu, kažu, nema. Povećanja cena električne energije neće biti, barem ne u ovoj godini.

„Mi očekujemo da u ovoj godini neće doći do poskupljenja električne energije ni za jednu od kategorija kupaca u BiH. Uspeli smo da dodatnim količinama električne energije, koje ćemo plasirati na regionalno tržište po znatno višim cenama, anuliramo sve gubitke i troškove koje imamo na domaćem tržištu i na taj način da sačuvamo stabilne cene“, navodi generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija.

Reči optimizma za građane, ali i privrednike ima i resorni ministar.

„FBiH, zajedno sa RS-om, imaju najbolje cene svih energenata u regionu. ene električne energije do 1. januara neće biti promenjene ni prema industriji, ni prema građanima. Nakon toga ćemo videti“, rekao je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

A nakon toga – poskupljenje je gotovo izvesno, smatra struka. Nije, kažu, pitanje više hoće li nakon nove godine struja biti skuplja, nego je pitanje kada tačno.

Ima li razloga za veće cene?

„Odlučeno je i već će se ići u poskupljenje električne energije koji će prouzrokovati, ne samo probleme u privredi, već i probleme običnim građanima koji se greju na struju. To su najave od kompanija ali, isto tako, ako pogledamo spoljno tržište, dešavaju se velike promene i cene rastu“, ističe stručnjak za energetiku Nihad Harbaš.

Iako smatraju da je poskupljenje izvesno, stručnjaci upozoravaju da je neosnovano i da se ne bi smelo dogoditi. Objektivnih razloga za povećanje cena, tvrde, nema.

„Kada imamo ovakve inflantorne udare, potpuno je nerazumno uopšte razmišljati o povećanju cene struje u BiH. I povećanje koje smo imali do sada bilo je potpuno neopravdano, tako da, iako se vlasti hvale da je ono zadržano na nižem nivou od onoga u Evropi, činjenica je da je reč o potpuno nepotrebnom udaru“, naglašava ekonomski stručnjak Igor Gavran.

Hoće li, na kraju, do poskupljenja doći – za sada je nepoznanica. Ali ako bi se desio novi udar na džepove građana, iz Vlade Federacije najavljuju adekvatne mere.

Mere za spas standarda građana

„Možemo bez problema da sprovodimo te mere. Imamo dovoljno potencijala, nismo ekonomski iscrpljeni. Ukoliko cene roba i usluga budu povećane, mi ćemo svakako donositi nove mere. Sada ne možemo reći o kojim merama je reč, jer ne znamo kakav će biti karakter poskupljenja“, tvrdi premijer FBiH Fadil Novalić.

Inače, snabdevanje električnom energijom je stabilno. Za razliku od evropskih država, stanje u BiH je i bolje. Naime, u evropskim zemljama snabdevanje električnom energijom je neizvesno. Pojedinim zemljama preti i nestašica. Stabilnost u BiH u ovom sektoru ogleda se i kroz podatak da je vrednost izvoza električne energije iz BiH, u 2021. godini, u odnosu na prethodnu, povećana za 67 odsto, što iznosi 830 miliona maraka i predstavlja najbolji izvozni rezultat naše zemlje. To je rezultat koji bi u ovoj godini trebao biti premašen.

Izvor: Patria

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022