Studenti FTN-a prvi u Evropi

Na ovogodišnjem evropskom prvenstvu u robotici EUROBOT 2022 održanom u Francuskoj tim studenata sa Fakulteta tehničkih nauka - „Mi“ osvojio je prvo mesto. Ovo je 20. put da studenti FTN-a učestvuju na EUROBOT takmičenju.

Tim studenata sa Fakulteta tehničkih nauka – „Mi“ osvojio je prvo mesto na evropskom prvenstvu u robotici EUROBOT 2022. Takmičenje je i ove godine održano u gradu La Roš sur Jon od 25. do 28. maja i okupilo je oko 100 francuskih timova i 21 tim iz 11 zemalja.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je „Age of Bots“. Roboti su imati zadatak da na terenu rešavaju nekoliko zadataka sa dva robota po timu među kojima su skupljanje i sortiranje uzoraka rude, zamena statue, iskopavanje rude uz predikciju osvojenih poena i pokazivanje preciznog kretanja po terenu. U roku od 100 sekundi, koliko traje meč, moraju da osvoje što više bodova. Svi roboti su potpuno autonomni, opremljeni sa mini računarima, senzorima, aktuatorima i mehanizmima koje su studenti sami projektovali i izradili.

Takmičenje EUROBOT 2022 / Foto: FTN

Kontinuiran i posvećen rad generacija studenata

Tim „Mi“, koji čine studenti pete i druge godine mehatronike, nakon pet takmičarskih rundi bili su drugi čime su se plasirali u razigravanje sa još sedam timova. U četvrtfinalu naš tim je pobedio ekipu „Jurasic Bot“ iz Belgije, u polufinalu ekipu „ESEO – ANGERS“ iz Francuske i u finalu sa dve pobede je „nadigrana“ ekipa „Tim Dynamics“ iz Austrije. Sa FTN-a su u Francusku ove godine pored „Mi“ ekipe otputovali i timovi „+381 Robotics“ i „Memristor“.

U finalnim mečevima odlučuju detalji i strategije koje su timovi pripremili za protivnike. Tako je bilo i ove godine, pa su zahvaljujući analizom strategija protivničkih timova, naši studenti realizovali svoje strategije koje su ih odvele do vrha Evrope. Pripreme za EUROBOT takmičenje kreću još u septembru, i timovi naporno rade preko šest meseci na realizaciji svojih robota. Visok plasman koji naši timovi ostvaruju poslednjih godina rezultat je kontinuiranog i posvećenog rada generacija studenata i tima profesora i asistenata koji stalno unapređuju znanja koja se stiču tokom studiranja i opremu sa kojom studenti realizuju robote.

Rezultati kao potvrda znanja studenata robotike FTN-a

Profesor Mirko Raković sa Katedre za mehatroniku, robotiku i automatizaciju ističe da je ovo 20. put da studenti FTN-a učestvuju na EUROBOT takmičenju. Naši timovi su u proteklih 20 godina učešća na EUROBOT takmičenju prošli naporan put od ekipa koje su bile zadovoljne plasmanom u četvrtfinale do ekipa koje su konkurenti za najviši plasman čime se potvrđuje znanje koji studenti FTN-a stiču iz oblasti robotike.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022