Sud u Poljskoj ukinuo novčanu kaznu „Gaspromu“ u visini od sedam milijardi dolara

Poljski sud za zaštitu konkurencije i prava potrošača poništio je u ponedeljak odluku poljskog antimonopolskog regulatora koji je novčano kaznio "Gasprom" i pet evropskih kompanija „Endži enerdži“, „Uniper“, OMV, „Šel“ i „Vinteršel“ koje učestvuju u projektu "Severni tok 2".

„Kompanije su se žalile na odluku o novčanim kaznama. Sud za konkurenciju i zaštitu potrošača je poništio odluku od 21. novembra 2022. godine“, navodi se u saopštenju poljskog antimonopolskog regulatora.

Protiv ruske kompanije je pokrenut postupak u maju 2018. godine, a kazne su određene nakon dve godine. Firme su optužene za osnivanje kompanije koja je odgovorna za izgradnju i eksploataciju gasovoda „Severni toka 2“, bez saglasnosti antimonopolskog regulatora.

Poljski regulator je izjavio da ima nameru da uloži žalbu na ovu odluku.

„Iznenađeni smo odlukom suda za zaštitu konkurencije i potrošača. Sud je doneo odluku da je, uprkos prikupljenim dokazima, važno proceniti da li je formalno osnovano zajedničko preduzeće“, izjavio je direktor UOKIK.

On je pojasnio, da firme, nakon zaključka suda, nisu osnovale zajedničku kompaniju, a „procena posledica po ekonomiju, kao i to da li su pokušali da zaobiđu zakon, ostaje izvan kompetencija regulatora“.

Poljski antimonopolski regulator (UOKIK) je 2020. godine kaznio „Gasprom“ sumom od 7,6 milijardi dolara zbog „Severnog toka 2“, a evropske partnere u projektu sa 61 milionom dolara.

Izvor: Sputnjik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti