Suprotno stavu IEA norveški naftaši pojačavaju investicije

Investicije u eksploatacija nafte i gasa u priobalju Norveške bice povećanje u odnosu na ranije procene. A Norveška asocijacija za naftu i gas ne deli stav IEA da nisu potrebna nova ulaganja u naftu i gas, ako svet želi da postigne neto nultu emisiju 2050. godine i upozorava da bi tada globalno snabdevanje energijom moglo biti ugroženo i dovesti do vrlo visokih cena energije.

Zahvaljujući većem broju polja za eksploataciju, koja su se pojavila, naftne kompanije očekuju da će potrošiti 4,8 odsto više na naftne i gasne operacije u priobalju Norveške 2021. godine u poređenju sa prethodnom procenom od pre tri meseca, navodi Norveški biro za statistiku u svom kvartalnom izveštaju u sredu.

Krajem prošle godine Norveška asocijacija za naftu i gas saopštila je da će ulaganja u naftu i gas u priobalju Norveške 2021. godine opasti za 4,2 odsto u poređenju sa 2020. godinom, što je manji pad od onoga čega se industrija plašila početkom 2020. godine.

Ova Asocijacija, glavno industrijsko telo i organizacija poslodavaca u ovom sektoru, komentarisala je prošle nedelje izveštaj Međunarodne asocijacije za energiju (IEA), koji sugeriše da nisu potrebna nova ulaganja u naftu i gas, ako svet želi da postigne neto nultu emisiju 2050. godine.

„Norveška asocijacija za naftu i gas ne dele pretpostavku da bi članice OPEK-a same trebale da čine više od polovine proizvodnje nafte i gasa za svetsko tržište u perspektivi 2050. godine. Ako potražnja ne opadne tako brzo kao što IEA pretpostavlja u svom scenariju, a istovremeno se zatvori i strana ponude, globalno snabdevanje energentima moglo bi biti ugroženo i moglo bi dovesti do vrlo visokih cena energije“, navodi se u saopštenju ove asocijacije.

Industrijsko telo je, takođe, primetilo da bi zaustavljanje istraživanja nafte i gasa u priobalju Norveške oduzelo zemlji prihode i radna mesta neophodna za podršku industrijama, kao što su hvatanje i skladištenje ugljenika, vodonik i eksploatacija minerala sa morskog dna.

Ukupne investicije u naftne i gasne aktivnosti, uključujući cevovodni transport, sada se procenjuju na 21,8 milijardi američkih dolara (181,9 milijardi norveških kruna) za ovu godinu, što je 4,8 odsto više nego što je procenjeno u prethodnom kvartalu. Prognoze većih investicija uglavnom su uslovljene razvojem eksplatacionih polja, koja se pojačavaju, navodi Norveški biro za statistiku.

Od poslednjeg kvartala, industrija je podnela vlastima planove razvoja za dva naftna i gasna polja, koji nisu bili obuhvaćeni prethodnom procenom.

Revizija očekivanih investicija  sada ukazuje na blagi rast od 0,9 procenata u 2021. godini u poređenju sa 2020. godinom.

Ipak, trenutne procene investicija u naftu i gas u Norveškoj 2022. godine – iako veće u poslednjem istraživanju nego u prethodnom – ipak ukazuju na ukupan pad sledeće godine u poređenju sa ovom godinom. Poslednja prognoza investicija za 2022. godinu iznosi 17,2 milijarde američkih dolara (142,8 milijardi kruna), što je 3,1 odsto više u poređenju sa procenom iz prethodnog istraživanja u februaru.

Izvor: Oilprice

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.