Sutra počinje punjenje gasom prve cevi Severnog toka 2

Punjenje prve cevi gasovoda Severni tok 2 gasom započeće sutra - 11. juna, precizirano je iz kompanije, operatera gasovoda, Nord Stream 2 AG. Neophodni radovi puštanja u rad prve cevi gasovoda biće završeni „u narednih nekoliko meseci“. Očekuje se da radovi na polaganju cevi na priobalnom delu druge cevi gasovoda budu završeni za 1,5 do dva meseca.

Priobalni deo prve cevi gasovoda Severni tok 2 tehnički je završen – položeni su priobalni delovi gasovoda iu međusobno povezani. Punjenje cevi gasom započeće sutra – 11. juna, navodi se u saopštenju operatera gasovoda, kompanije Nord Stream 2 AG.

U poruci se kaže da su 4. juna završili polaganje cevi, danas – 10. juna napravili preklapanje – priobalni delovi gasovoda položeni sa nemačke i ruske strane bili su međusobno povezani. Od 11. juna započinju radovi na puštanju u rad i prilagođavanju punjenja cevovoda gasom.

Iz kompanije Nord Stream 2 AG dodaju da će neophodni radovi puštanja u rad prve cevi gasovoda biti završeni „u narednih nekoliko meseci“.

Radovi na polaganju cevi na priobalnom delu druge cevi gasovoda se nastavljaju. Posao se izvodi u skladu sa potrebnim dozvolama, dodajuli su iz kompanije, koja je operater projekta, prenosi TASS.

Ruska agencija podseća da je Severni tok 2 projekat proširenja postojećeg gasovoda Severni tok, koji povezuje Rusiju i Nemačku po dnu Baltičkog mora, zaobilazeći tranzitne države: Ukrajinu, Belorusiju, Poljsku i druge istočnoevropske i baltičke zemlje. Gasovod u celini prati trasu Severnog toka 1, ali ne počinje kod Viborga, već kod Ust-Luge (takođe u Lenjingradskoj oblasti). Prolazi kroz ekskluzivne ekonomske zone i teritorijalne vode pet država: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke. Ukupna dužina gasovoda je 1.230 km.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je na plenarnoj sednici SPIEF-a 4. juna da je prva cev gasovoda već postavljena, a da bi druga mogao biti završena u roku od 1,5 do dva meseca.

Šef austrijskog OMV-a Rainer Seele rekao je TASS-u, na marginama SPIEF-a da je ostalo da se položi oko 50 km drugog kraka Severnog toka 2.

Izvor: TASS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti