Švajcarski MET zainteresovan za ulaganja u gasni sektor i OIE

Gasne elektrane u Srbiji i interkonekcije sa susednim zemljama, kao i obnovljivi izvore energije, konkretno vetropark Plandište, bile su ključne teme današnjih razgovora prof. dr Zorane Mihajlović, potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike sa Bendžaminom Lakatošem, predsednikom švajcarske kompanije MET, koja je suvlasnik u januaru otvorene biogasne elektrane Pepo u Novom Miloševu.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa predsednikom švajcarske kompanije MET Bendžaminom Lakatošem o saradnji u oblasti energetike, sa posebnim osvrtom na gasne elektrane i interkonekcije, kao i obnovljive izvore energije (OIE). Sastanku je prisustvovao i ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter.

Na sastanku je bilo reči o trenutnim projektima, kao što je vetropark Plandište, ali i mogućnostima dalje saradnje.

„Poznat nam je vaš rad, vaša kompanija je jedan od lidera u ovoj oblasti, mogućnosti za saradnju je mnogo i dobrodošli ste da ulažete u Srbiji. Ministarstvo je pripremilo četiri važna zakona u ovom sektoru, stvaramo povoljno poslovno orkuženje i pokrećemo nove investicije. Uskoro će biti raspisan tender za izvođača radova na izgradnji interkonekcije između Srbije i Bugarske, razmatramo izgradnju gasnih konekcija sa Hrvatskom i Rumunijom, kao i izgradnju novih gasnih elektrana u Srbiji. Otvoreni smo i za saradnju na polju obnovljivih izvora energije, solarnih panela i biomase“, rekla je Mihajlovićeva.

Bendžamin Lakatoš je zahvalio potredsednici Vlade na podršci i iskoristio priliku da čestita Vladi Srbije na uspešnom sprovođenju vakcinacije.

„Zadovoljni smo saradnjom naša dva tima i otvoreni za dalju saradnju. Počeli smo pregovore za još jedan projekat pored završene biogasne elektrane Pepo. Gasne elektrane su deo naše poslovne strategije i psovećeni smo da dalje investiramo u Srbiji“, rekao je Lakatoš

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.