Švajcarski sud odbacio zahtev Hrvatske za reviziju u slučaju MOL – INA

Švajcarski Savezni sud odlučio je da se neće ići u reviziju odluke iz 2016. godine, po kojoj je Hrvatska izgubila proces protiv MOL-a, u vezi sa Inom. Vlada odluku prima na znanje i nastavlja s aktivnostima na promeni modela korporativnog upravljanja u Ini, poručili su iz hrvatskog državnog vrha.

„Vlada Republike Hrvatske je od svojih pravnih zastupnika obaveštena o odluci švajcarskog Saveznog vrhovnog suda od 23. septembra 2022. godine kojom nije prihvaćen zahtev Hrvatske za reviziju odluke donete 23. decembra 2016. u arbitražnom postupku od strane Arbitražnog suda, utemeljene na pravilima Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL)”, kaže se u saopštenju.

Zahtev za revizijom arbitražne odluke iz 2016. godine u predmetu između Hrvatske i MOL-a podnesen je u februaru ove godine. To je učinjeno na osnovu presude Vrhovnog suda kojom je postala pravosnažna presuda Županijskog suda u Zagrebu po kojoj su Ivo Sanader i Zsolt Tamas Hernádi proglašeni krivima zbog kaznenih dela primanja, odnosno davanja mita.

„Vlada odluku prima na znanje i, kao što je i prethodno najavljeno, nastavlja s aktivnostima na promeni modela korporativnog upravljanja u Ini”, poručili su iz Vlade.

Sudski troškovi

Da podsetimo, švajcarski Savezni vrhovni sud odlučio je da se neće ići u reviziju odluke iz 2016. godine.

Uz odbacivanje zahteva za reviziju, Savezni sud odlučio je i da tužilac, Republika Hrvatska, mora da plati 200 hiljada franaka sudskih troškova, kao i 250 hiljada franaka troškova okrivljenog.

Hrvatska je 2016. godine izgubila proces protiv MOL-a oko Ine. Iz delova presude videlo se da je sud ključnog svedoka Roberta Ježića i dokazni snimak ocenio nepouzdanima, a hrvatski sud pristranim. Spor je pokrenut 2014. u vreme mandata vlade Zorana Milanovića, a Hrvatska je tražila da se proglase nevažećim izmene ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o gasnom poslovanju, koji su potpisani u vreme premijera Ive Sanadera.

Odluka o zahtevu za reviziju iz 2021.

Vlada je odlučila prošle godine, na sednici od 30. decembra, da zatraži reviziju ove odluke, kada je, ujedno, i zaustavila pregovore s MOL-om oko kupoprodaje deonica Ine. Vlada je tada zadužila Ministarstvo privrede da, u ime Republike Hrvatske, preduzme aktivnosti radi podnošenja revizije pred švajcarskim Saveznim vrhovnim sudom.

Podnesak, odnosno zahtev za reviziju podnet je početkom februara ove godine.

Izvor: N1 HRV

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti