Optima Grupa dobija dozvolu za trgovinu gasom

Sve brojniji kupci gasa iz brodske rafinerije

Gas iz Rafinerije u Brodu sve je traženiji na tržištu Republike Srpske i FBiH, jer mnogi privredni potencijali prelaze na ovaj energent. Komprimovanim gasom se dnevno napune najmanje četiri kamiona, dok kapacitet jedne pošiljke iznosi 5.000 kubnih metara. Zbog porasta potražnje, Rafinerija ulja u Modriči će od oktobra celu proizvodnju zasnivati na gasu.

Strateški značajno postrojenje za proizvodnju komprimovanog gasa, instalirano pre godinu dana u Rafineriji nafte Brod, u punom je pogonu. Tako se količina isporučenog gasa približava cifri od dva miliona kubnih metara.

Komprimovani gas se toči u specijalna vozila i otprema do potrošača. Kapacitet jedne pošiljke je 5.000 kubnih metara, a svakodnevno se u brodskoj rafineriji toče najmanje četiri kamiona.

Anatolij Karaljus, generalni direktor Rafinerije nafte Brod, kaže da neki klijenti dolaze svojim vozilima i odvoze gas, dok se nekima isporučuje vozilima Rafinerije.

Rast potražnje

Kako poručuje, ovo postrojenje radi u punom kapacitetu, potpisani su ugovori za isporuku gasa i ovaj energent nesmetano stiže do potrošača.

Gas Rafinerije Brod dostupan je i u maloprodaji za motorna vozila. Potražnja mu raste u domaćoj privredi, jer mazut iz dana u dan poskupljuje. To je jedan od razloga zbog koga će Rafinerija ulja u Modriči od oktobra celu proizvodnju da zasniva na gasu. Sredstva su uložena u ugradnju nove kotlarnice koja je spremna za početak rada.

Kiril Tkačev, generalni direktor Rafinerije ulja Modriča, rekao je da su radnici uspešno položili stručnu obuku za održavanje gasne kotlarnice i gasnih instalacija.

U Rafineriji kažu da je snabdevanje gasom redovno i da će svi potpisani ugovori biti ispoštovani.

U planu ugovori sa novim kupcima

Karaljus je naglasio da naredne godine planiraju da potpišu još nekoliko ugovora za isporuku gasa, jer je ovaj energent veoma tražen u Republici Srpskoj.

Kako je Tkačev naveo, prednost korišćenja gasa je i ta što je ekološki prihvatljiv energent, jer ima manju emisiju u okolini, a povoljnija mu je i cena.

To će Rafineriji ulja omogućiti uštedu energenta od najmanje 30 odsto. Kotlovi na gas imaju veći kapacitet iskorišćenosti, uz manju potrošnju energenta. S obzirom na energetsku krizu, očekuje se još veća potražnja za gasom. Rafinerija ulja osposobila je tim i posebno odeljenje da bi privrednicima, koji se odluče da pređu na ovaj energent, omogućila besplatnu ekspertizu opreme, instaliranje, pa i investiranje u opremu. Na taj način će budućim korisnicima biti olakšan prelazak na gas.

Izvor: RTRS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti