kazne za nelegalnu eksploataciju mineralnih resursa

Švedska najavila otkriće najvećeg evropskog nalazišta minerala retke zemlje

Minerali retke zemlje se trenutno ne kopaju u Evropi, zbog čega je region zavistan od uvoza sa drugih mesta. Očekuje se da će potražnja rasti u narednim godinama zbog povećanja proizvodnje električnih vozila i obnovljive energije. Novootkrivena nalazišta ovih veoma važnih minerala na teritoriji Švedske bi mogla da promene u budućnosti trenutnu situaciju.

Švedska državna rudarska kompanija LKAB je u četvrtak (12. januara) saopštila da je identifikovala više od milion tona minerala retke zemlje u oblasti Kiruna na krajnjem severu zemlje, najvećem poznatom takvom nalazištu u Evropi, piše Euraktiv.

Minerali retke zemlje su neophodni za mnoge proizvodne procese visoke tehnologije i koriste se u električnim vozilima, vetroturbinama, prenosivoj elektronici, mikrofonima i zvučnicima.

„Ovo je dobra vest, ne samo za LKAB, region i narod Švedske, već i za Evropu “, rekao je izvršni direktor LKAB-a Jan Mostrom.

„Ovaj rudnik bi mogao da postane značajan faktor za proizvodnju kritičnih sirovina koje su ključne za omogućavanje zelene tranzicije“, rekao je on.

LKAB želi da sa ovim rudnikom zaokruži proizvodnju

Novootkriveno nalazište, nazvano Per Gejer, nalazi se u neposrednoj blizini rudnika gvožđa LKAB u Kiruni, koji je najveći na svetu.

LKAB je već počeo da priprema teren čiji je obim nekoliko kilometara, na dubini od približno 700 metara u postojećem rudniku Kiruna, kako bi mogao da izvrši dubinsko i detaljno istraživanje.

Minerali retke zemlje u Per Gejeru se javljaju zajedno sa fosforom u mineralu apatitu, u onome što je uglavnom ležište rude gvožđa i koji se stoga može proizvoditi kao nusproizvod.

LKAB planira izgradnju industrijskog parka u gradu Luleo na severu Švedske sa novom tehnologijom za ekstrakciju i preradu fosfora, elemenata retke zemlje i fluora na osnovu današnje postojeće rudarske proizvodnje.

„Na taj način bi umesto odlaganja materijala na deponiju, on mogao da se koristi za stvaranje novih, održivih proizvoda. Početak proizvodnje planiran je za 2027.“, kaže Leif Bostrom, viši potpredsednik, Business Area Special Products, LKAB.

„Nezavisnost EU od Rusije i Kine će početi u rudniku“

Minerali retke zemlje se trenutno ne kopaju u Evropi, što ostavlja je region zavistan od uvoza sa drugih mesta, dok se očekuje da će potražnja rasti u narednim godinama zbog povećanja proizvodnje električnih vozila i obnovljive energije.

„Nezavisnost EU od Rusije i Kine počeće u rudniku“, rekao je švedski ministar za energetiku, biznis i industriju Eba Buš u saopštenju.

Švedska trenutno predsedava Savetom Evropske unije i zemlja je koja se smatra ključnim delom strategije EU za samoodrživost ključnim mineralima.

Evropska komisija smatra da su minerali retke zemlje među najkritičnijim resursima za region. Ogromna većina minerala retke zemlje trenutno se kopa u Kini.

Dug je put do finalnog proizvoda

Ipak, put do iskopavanja ležišta u Švedskoj je dug.

Čelnici LKAB-a su rekli da planiraju da podnesu prijavu za koncesiju za eksploataciju 2023. godine, ali su naglasili da će proći najmanje 10-15 godina pre nego što potencijalno kompanija počne da iskopava ležište i isporučuje sirovine na tržište.

Proces odobravanja novih rudnika je dug i zahtevan u nordijskoj zemlji jer operacije često povećavaju rizik od uticaja na vodne resurse i biodiverzitet u oblastima u kojima se nalaze.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti