na Zlatiboru

Švedska pomaže primarnu selekciju otpada na Zlatiboru

Lokalna samouprava opštine Čajetina sa KJP „Zlatibor“ je od 2017. godine uključena u Program podrške lokalnim samoupravama na putu ka Evropskoj uniji u cilju unapređenja oblasti zaštite životne sredine. Program , uz pomoć Vlade Švedske, sprovode Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije (SKGO) i Švedska asocijacija regiona i opština (SALAR).

Na Zlatiboru je pre nekoliko dana održan sastanak i radionica predstavnika KJP Zlatibor sa konsultantima iz Švedske. Nakon dve i po godine pauze, zbog pandemije korona virusa, partneri iz švedske koji sa KJP Zlatibor Čajetina rade na projektu primarne selekcije otpada, stigli su na Zlatibor. Nastavljaju se radionice sa timom zaduženim za sprovođenje Projekta. Trenutno se radi na planu aktivnosti za samu primenu primarne selekcije otpada.

„Mi sada razvijamo plan – šta je sve potrebno odraditi pre onog datuma kada budemo rekli našim korisnicima: od danas počinjemo primarnu selekciju. Primera radi, ako se odlučimo da počnemo od septembra naredne godine , sada su tema sve aktivnosti koje je potrebno obaviti do tada. To su razne edukacije zaposlenih u našoj firmi, koji će obavljati direktno te poslove, zatim zaposlenih u javnom sektoru, a potom i naših korisnika. Zatim i nabavka nedostajuće opreme. Moram napomenuti da smo se mi u prethodnim godinama zaista osnaživali. Nabavili smo tri nove auto smećare i više od 500 novih kontejnera. Potrebno je da još nabavimo nedostajući broj kanti za mokre frakcije otpada, koje ćemo sakupljati. Za suvu frakciju otpada očekujemo donaciju do kraja godine,“ rekla je Vera Blagojević, rukovodilac komunalne službe i koordinator Projekta.

Ogledno područje

Od Kraljevine Švedske, ali po osnovu drugog projekta, koji se realizuje preko Ministarstva za zaštitu životne sredine i Ministarstva finansija, ovo javno preduzeće bi do kraja godine trebalo da dobije oko 5.350 kanti za suve frakcije otpada kao i auto smećaru kapaciteta 16 metara kubnih. Nakon nabavke potrebne opreme , KJP Zlatibor će odrediti  rutinske postupke .

Za početak, verovatno će biti određena jedna manja oblast, na kojoj će se početi primarna selekcija otpada. Tako će se na terenu uvideti sve prednosti, ali i potencijalni nedostaci samog sistema. Plan je da se siste proširi na celu teritoriju naseljenih mesta Čajetine i Zlatibora.

U protekle dve godine, koliko nisu bili u mogućnosti da dođu u Srbiju, sa švedskim konsultantima održavani su on-lajn sastanci i savetovanja. O do sada realizovanim koracima, partneri iz Švedske imaju mnoštvo pohvala.

Čajetina – ekološki najrazvijenija opština

„Vidim mnogo promena. Bili smo u kontaktu preko Interneta, ali je bilo dosta promena, pogotovo u mojoj oblasti, upravljanju otpadom. Gradi se novi prostor za kamione, imaju pretovarnu stanicu, planiramo i reciklažnu jedinicu, a radi se i na primarnoj selekciji. Opština se brzo razvija na polju novih tehnologija u pokušavaju da postane ekološki najrazvijenija lokalna samouprava u Srbiji. Zajedno sa opštinskim zvaničnicima radimo na primarnoj selekciji i rekao bih da je neophodno edukovati stanovnike o značaju toga, što će biti i najveći izazov sa kojim će se suočiti opštinsko rukovodstvo. Ali, verujem da su sposobni da to ostvare, „ napomenuo je Pele Halberg, konsultant iz Švedske.

Pored unapređivanja opreme i vozila, edukativnog osnaživanja zaposlenih, razmišlja se i o poslovnim profilima koji bi za krajnju realizaciju projekta bili neophodni .

Takođe se radi na dobijanju građevinske dozvole za reciklažno dvorište, sa čijom bi izgradnjom trebalo da se krene  u ovoj godini.

Izvor: Zlatiborpress

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti