Svetska banka finansira modernizaciju srpskih železnica

Srbija gradi bezbedan, efikasan i ekološki održiv železnički sistem uz podršku Svetske banke, saopšteno je iz ove finansijske institucije uz navođenje da je Odbor direktora Svetske banke juče je odobrio Fazu 1 Višefaznog programskog pristupa za Projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji, čime je obezbeđeno 62,5 miliona dolara u okviru ovog programa ukupne vrednosti od 400 miliona dolara.

Srbija intenzivira napore na razvoju infrastrukture kroz povećanje bezbednosti, efikasnosti, ekološke održivosti i regionalne povezanosti svojih železnica putem unapređenja mreže pruga u dužini od 3.735 kilometara. Odbor direktora Svetske banke juče je odobrio Fazu 1 Višefaznog programskog pristupa za Projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji, čime je obezbeđeno 62,5 miliona dolara u okviru ovog programa ukupne vrednosti od 400 miliona dolara, saopšteno je iz ove finansijske institucije.

Iz Svetske banke poručuju da, budući da dele iste prioritete, poput zelenog saobraćaja i regionalnih integracija, Svetska banka i Francuska agencija za razvoj zajednički sufinansiraju po 50 odsto Faze 1, te tako ukupna ulaganja za ovu fazu iznose 125 miliona dolara.

„Železnička mreža Srbije je značajan resurs ove države i ima potencijal da odigra stratešku ulogu u razvoju cele zemlje i kreiranju novih radnih mesta“, izjavio je Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji. „Ovim programom će se unaprediti kvalitet infrastrukture, povećati bezbednost, pospešiti domaće i regionalne integracije, ubrzati privredni razvoj i poboljšati poslovno okruženje u regionu“.

Ndegva ističe da će obnovljena i modernizovana železnička mreža postati ključni deo transformacije multimodalnog saobraćaja u Srbiji.

„Čitav program je u potpunosti usklađen sa planom za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, uključujući i opredeljenost države za poštovanje standarda Evropskog zelenog dogovora i klimatske neutralnosti, kojima se predviđa smanjenje emisija iz sektora saobraćaja za 90 odsto”, rekao je Ndegva.

Ovom aktivnošću Svetska banka pruža podršku Republici Srbiji u njenim nastojanjima da svoj železnički sektor transformiše u bezbedan, održiv i delotvoran železnički sistem, koji će omogućiti zemlji da se poveže sa svojim glavnim izvoznim tržištima ali istovremeno i da smanji karbonski otisak ovog sektora. Prema prvim procenama, očekuje se da će procenat projekta koji će doneti korist i kroz ublažavanje uticaja na životnu sredinu ili prilagođavanje klimatskim promenama – što se naziva i „dodatna ekološka korist“ – premašiti 89 odsto, što iznosi 111,28 miliona dolara.

Čitav projekat je usmeren na ostvarenje tri ishoda: povećanje stepena iskorišćenosti mreže za pet odsto, smanjenje broja smrtnih slučajeva na železničkoj mreži za 23 odsto i povećanje učešća železnice na domaćem tržištu prevoza robe za 10 odsto u narednih deset godina.

Iz Svetske banke ističu da Srbija planira da uloži 3,3 milijarde evra u svoju železničku mrežu tokom predstojeće decenije, u sklopu čega namerava da u potpunosti elektrificira svoje pruge, postigne punu primenu Evropskog sistema za upravljanje železničkim saobraćajem, ukine ograničenja brzine, poveća kapacitet trasa za prevoz robe u okviru svoje strateške pružne mreže i unapredi upravljanje imovinom železnice.

Ova očekivana transformacija od presudnog je značaja za podsticanje ulaganja i privrednog rasta u Srbiji, smanjenje klimatskog otiska vezanog za delatnosti trgovine i saobraćaja i bolju povezanost u prevozu putnika i robe. Svi ti ciljevi blisko su usklađeni sa saobraćajnom politikom EU i zahtevima transevropskih mreža. Tri faze ovog projekta Svetske banke podrazumevaće investicije u infrastrukturu i upravljanje imovinom, inicijative za jačanje institucija u ovom sektoru i napore usmerene na modernizaciju, navedeno je u saopštenju Svetske banke.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.