Svetska banka podržava tranziciju Srbije ka zelenijoj ekonomiji

Srbija unapređuje upravljanje javnim finansijama i pristup zelenoj tranziciji uz podršku Svetske banke, navedeno je u saopštenju ove finansijske institucije povodom kredita od 149,9 miliona evra za Prvi Programski razvojni zajam za zelenu tranziciju i kredita od od 69 miliona evra za Projekat unapređenja upravljanja javnim finansijama za pružanje usluga i zeleni rast.

Odbor izvršnih direktora Svetske banke danas je odobrio Prvi Programski razvojni zajam za zelenu tranziciju, čime je obezbeđeno 149,9 miliona evra (u protivvrednosti 160 miliona dolara) za podršku pojačanim nastojanjima Srbije da unapredi svoje institucije javnog sektora na putu ostvarivanja otpornijeg, zelenijeg i inkluzivnijeg ekonomskog rasta koji će ostati održiv i za buduće generacije.

„Vlada Srbije je načinila veliki korak napred na putu ka pretvaranju zelene tranzicije u stvarnost, a ova aktivnost, kojom se pruža podrška njenom budžetu, usmerena je na jačanje tih napora. Stvaranje novih i očuvanje postojećih šansi za poslovanje, ali i uvođenje inovacija sa ciljem ekološki čistijeg i otpornijeg privrednog rasta, može biti izazovno ali ima i brojne prednosti“, rekao je Nikola Pontara, direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Ovaj programski zajam je prvi od dva takva kredita. Njime se pruža podrška reformama javnih politika i institucija, kako bi se fiskalno upravljanje bolje uskladilo sa zelenom agendom, i to povećanjem transparentnosti potrošnje budžetskih sredstava za realizaciju klimatskih aktivnosti i zaštitu životne sredine. Njegov cilj je da se ubrza tranzicija ka čistoj energiji putem reformi tržišta energenata kako bi se osigurala održivost JP Elektroprivreda Srbije (EPS) i omogućilo brže uvođenje obnovljivih izvora energije, ali istovremeno i zaštitili energetski ugroženi kupci.

Kroz ovu aktivnost Srbiji se pruža podrška i da uskladi svoje propise sa standardima Evropske unije o klimi i zaštiti životne sredine, sa posebnim naglaskom na upravljanje otpadom i kvalitetom vazduha.

Ovaj zajam je pripremljen u partnerstvu za Francuskom razvojnom agencijom (Agence Française de Développement, AFD) i nemačkom Razvojnom bankom (Kreditanstalt für Wiederaufbau, KfW), a obe ove institucije će, takođe ,obezbediti finansijska sredstva Vladi Srbije.

Kredit za zeleni rast

Istovreno je odobreno i kredit od 69 miliona evra (u protivvrednosti 75 miliona dolara) za finansiranje Projekta unapređenja upravljanja javnim finansijama za pružanje usluga i zeleni rast. Ovaj program za cilj ima jačanje osnovnih funkcija upravljanja javnim ulaganjima i unapređenje institucionalnih kapaciteta za ostvarenje zelene tranzicije.

U okviru odobrenog programa, pripremljenog u partnerstvu sa Francuskom agencijom za razvoj (AFD), pruža se podrška široj strategiji Vlade Srbije za prelazak na zeleniji i otporniji model privrednog rasta. On je usklađen sa Okvirom za partnerstvo Svetske banke sa Srbijom za period od 2022. do 2026, kojim se predviđa podrška za zeleniji budžetski okvir i ostvarenje održivih ulaganja u više sektora.

„Cilj ovog projekta je jačanje temeljnih elemenata sistema za upravljanje javnim finansijama u Srbiji radi povećanja fiskalne transparentnosti i jačanja otpornosti Srbije na šokove. On će istovremeno pomoći državnim organima da budžetski i okvir za javna ulaganja učine zelenijim“, zaključio je Pontara.

Ova aktivnost, koja se realizuje u vidu programa za rezultate, pružiće podršku Srbiji u njenim nastojanjima da napusti obrazac visoke energetske intenzivnosti i napravi otklon od korišćenja energije iz fosilnih izvora. Ona će pomoći Srbiji da uspešno sprovede u delo svoju Strategiju niskougljeničnog razvoja i ostvari Nacionalno utvrđene doprinose za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte. Pored toga, ovaj program predstavlja i dopunu paralelnoj Programskoj operaciji za razvojne politike za zelenu tranziciju u Srbiji, čiji cilj je usvajanje zakonskih i regulatornih izmena neophodnih za pokretanje zelene tranzicije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti