Svetska zdravstvena poručuje: Za zdrave i mlade ljude vakcina tek 2022.

Uz nadu da će bar jedna vakcina protiv COVID-19 biti efikasna već sledeće godine, ali da će sigurno njene količine biti ograničene iz SZO poručuju da će mladi i zdravi morati da sačekaju da se vakcinišu do 2022. godine.

Zdravi i mladi ljudi moraće da sačekaju 2022. godinu da bi dobili vakcinu protiv korona virusa, rekla je naučnica Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Sumja Svaminatan. Dodala je da prvo treba da budu vakcinisani zdravstveni radnici i rizične grupe.

Sumja Svaminatan smatra da je brza i masovna vakcinacija protiv koronavirusa malo verovatna.

"Većina naučnika saglasna je da prvo treba da budu vakcinisani zdravstveni radnici, ali čak i kod njih treba da bude određeno kome preti najveća opasnost da oboli, a da su zatim na redu za vakcinu starije osobe. Zdrava mlada osoba možda će morati da sačeka do 2022. godine", rekla je Svaminatanova, prenosi Sputnjik pisanje Gardijana.

Nada se da će bar jedna vakcina biti efikasna već sledeće godine, ali da će sigurno njene količine biti ograničene.

Iz SZO su upozorili da, iako je broj smrtnih slučajeva od koronavirusa na globalnom nivou smanjen, raste broj obolelih koji su smešteni na odeljenja intenzivne nege.

"Povećanje smrtnosti uvek zaostaje za porastom broja slučajeva infekcije za nekoliko nedelja", objasnila je Svaminatanova.

U međuvremenu, Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da u prvom mahu neće preporučivati vakcinu za decu i trudnice dok se ne završe sva ispitivanja o njenoj bezbednosti.

Kako nije poznato koliko bi ispitivanja mogla da traju, teško se može proceniti kad će to biti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti