Novi talas korone usporiće rast potražnje za naftom

Svetske zalihe ne mogu da zamene rusku naftu

Analitičari koji se bave energetikom su saglasni da će teško moći da se nadomesti ruska nafta ukoliko SAD i Evropa uvedu Rusiji sankcije na izvoz energenata. Rusija izvozi oko pet miliona barela sirove nafte dnevno, a čak i članice OPEK-a, kada bi radile maksimalnim kapacitetima, ne bi mogle da pokriju ni 50% ruskog izvoza nafte.

Iako postoje alternative ruskoj nafti, one bi bile nedovoljne ili logistički teške ako bi SAD i njihovi saveznici zabranili uvoz ruskih energenata, smatraju energetski analitičari.

„Ne postoji način na koji čak ni OPEK+, pa čak i kombinovani Iran i Venecuela mogu to da nadoknade“, rekla je Vandana Hari, osnivač energetske obaveštajne kompanije Vanda Insights.

Ruski rat u Ukrajini ne pokazuje znake jenjavanja dok SAD i njeni saveznici teže zabrani uvoza ruske nafte i prirodnog gasa. Cene nafte su skočile na najviše nivoe, koji nisu viđeni od 2008. godine. Takođe je postojala zabrinutost da bi Rusija mogla da uzvrati prekidom isporuke prirodnog gasa Evropi.

Naravno, neki ruski kapaciteti bi mogli biti zamenjeni, rekao je Hari.

OPEK ne može u potpunosti da nadomesti Ruski izvoz

Rusija izvozi oko 5 miliona barela sirove nafte dnevno, navodi Međunarodna agencija za energetiku. Od toga, Hari je rekao da bi oko 2 miliona moglo biti zamenjeno ako bi članice OPEK-a Saudijska Arabija, Irak, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati „mogli istovremeno da se ispruže do svog maksimalnog kapaciteta“.

Hari je, međutim, rekao da je veliki deo slobodnih kapaciteta unutar OPEK-a i njegovih saveznika, poznatih kao OPEK+, takođe ruski.

Problem je u tome što bi OPEK+ morao da „ponovo otvori“ svoj sistem proizvodnih kvota a „izgleda da još uvek nije sklon da uradi nešto slično“, rekla je ona.

Redžina Maior, KPMG-ov CEO u sektoru energetike i prirodnih resursa u SAD, takođe je dodala da je OPEK+ „neverovatno disciplinovan oko toga kako vraćaju sirovu na tržište“.

„Postoje i drugi izvori snabdevanja naftom. Zaista je upitno koliko brzo mogu da dođu u naftnu mrežu kao i njihov potencijal logistike da ih dovede tamo gde su zaista potrebni“, rekla je Redžina.

SAD gleda ka Venecueli, Evropa želi diversifikaciju svojih dobavljača

Na drugim mestima, SAD su navodno, takođe, u razgovorima sa Venecuelom o ukidanju sankcija za Venecuelansku  naftu, jer žele da pronađu alternative Rusiji.

Ali čak i ako te sankcije budu ukinute, Hari je rekao da bi to oslobodilo samo još 100.000 barela dnevno iz Venecuele — „sigurno ništa što bi bilo ni blizu da nadoknadi prekid ruskih snabdevanja“.

Rusija je treći najveći svetski proizvođač nafte posle SAD i Saudijske Arabije. Takođe je najveći izvoznik sirove nafte na svetska tržišta i najveći dobavljač prirodnog gasa za Evropsku uniju, oko 43%.

Prošle nedelje, evropski šef energetike rekao je da EU ima plan za vanredne situacije u slučaju da Rusija prekine isporuke gasa bloku. EU je više puta govorila o potrebi za diversifikacijom svojih dobavljača, ali to se nije ostvarilo. Sada, usred rata u Ukrajini na njenom istočnom krilu, Evropska komisija, izvršna ruka EU, rekla je da želi konačno da stavi tačku na ovu zavisnost od Rusije.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti