Svetski ekonomski rat – zapad i istok odmeravaju snage

O tome kakva je energetska i ekonomska situacija u Srbiji i ostatku sveta sada i šta bi moglo da se desi u narednim mesecima u današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa Bojanom Stanićem, pomoćnikom direktora za analitiku PKS.

I pre korona krize u svetu smo imali ekonomsko nadmetanje velikih sila. Sa jedne strane SAD, Velika Britanija i EU, gde prednjače njene najbogatije članice – Nemačka, Francuska i Italija. Sa druge Kina, Rusija i zemlje bogate energentima, pre svega Venecuela i bliskoistočne zemlje poput Irana.

Pre rata u Ukrajini SAD su imale specijalne ekonomske mere i protiv određenih privrednih sektora evropskih zemalja, a posebno su insistirale na tome da Evropa odustane od ruskog gasa. Sada, sa nizom sankcija protiv ruskih energenata, koje Vašington spretno dozira, kako ne bi ugrozio svoju ekonomiju, EU je i bukvalno na kolenima jer ne može bez nafte, gasa, pa i uglja iz Rusije.

Ekonomska kriza i moguća recesija

Ekonomska kriza se ogleda u sve većoj inflaciji, a analitičari upozoravaju da bi recesija mogla imati nesagledive posledice.

U celoj priči Ukrajina je kolateralna šteta, kojoj zapadne zemlje pomažu u oružju, pa i prihvatanju izbeglica – koji popunjavaju manjak radne snage u njihovim ekonomijama.

Ekonomske posledice ekonomskih sankcija zapada protiv Rusije osećaju i druge zemlje. Evropske, koje imaju problema sa energentima, afričke, koje su morale da nađu zamenu za ukrajinsko žito. Otežan je i izvoz pšenice i kukuruza i iz Rusije. Sve to ima globalne posledice. Pogotovo od kada su se Kina i Indija opredelile da neće da podrže Vašington i Brisel u ekonomskom ratu protiv Moskve.

Male zemlje, poput Srbije, koja se od komšija izdvaja i po tome što neće da učestvuje u opštoj kampanji protiv Rusije, naravno, trpe posledice.

Kao u svakom ratu i u ekonomskom najgore prolaze siromašni. Zemlje i, naravno, građani.

Prave posledice ekonomskog sukoba zapada i istoka narod će osetiti tek predstojeće zime. Političarima koji vode antirusku ekonomsku politiku već prognoziraju bunt ljudi koji neće da se pomire sa hladnim stanovima, manjkom električne energije, sve skupljom energijom i, posledično, gubitkom radnih mesta.

O tome kakva je situacija sada i šta bi moglo da se desi u narednim mesecima u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Bojanom Stanićem, pomoćnikom direktora za analitiku PKS.

Video možete pogledati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti