Svetski lideri insistiraju na tome da rat u Ukrajini ne sme sputati klimatske akcije

Svetski lideri su tokom otvaranja vodećeg samita UN o klimatskim promenama COP27, dali izjave za medije koje su usaglašene oko jedne stvari. Insistiraju na tome da trenutni rat u Ukrajini ne sme da izbaci iz koloseka hitnu i kolektivnu akciju sprečavanja katastrofalnog globalnog zagrevanja.

Uoči samita COP27, koji je počeo u nedelju, sugerisano je da geopolitičke krize, rastuća inflacija i nadolazeća ekonomska recesija mogu odvratiti svetske lidere od preduzimanja mera za izbegavanje najgorih efekata klimatskih promena, koje su izazvane ljudskim faktorom.

Svetski lideri su u ponedeljak i utorak tokom trajanja samita COP27 u egipatskom odmaralištu Šarm el Šeik na Crvenom moru, dali izjave za nacionalne televizije koje se tiču borbe za očuvanje budućnosti planete.

„Klimatska bezbednost ide ruku pod ruku sa energetskom bezbednošću“, rekao je britanski premijer Riši Sunak na razgovorima uz posredovanje UN.

„Rat u Ukrajini i rastuće cene energenata širom sveta nisu razlog za usporavanje klimatskih promena. Oni su razlog da se deluje brže“, rekao je Sunak u ponedeljak.

Brojni izveštaji UN-a koji su objavljeni poslednjih nedelja su dali sumornu procenu koliko je planeta blizu nepovratnog klimatskog sloma, upozoravajući da „ne postoji verodostojan put“ za ograničavanje globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa.

Granica od 1,5 stepeni Celzijusa je prag željene temperature, koji prvi put uspostavljen na Pariskom sporazumu 2015.

„Nećemo žrtvovati naše klimatske obaveze pod energetskom pretnjom iz Rusije i stoga sve obaveze koje su dale nacije moraju biti ispunjene“, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron javljajući se iz Šarm el Šeika.

On je takođe govorio o potrebi za „energetskom trezvenošću“ za prelazak sa fosilnih goriva i rekao da se zemlje na globalnom severu i jugu „moraju pomiriti sa idejom finansijske solidarnosti“.

„Ne možemo odustati od naših obaveza“

Antonio Kosta, premijer Portugala, rekao je u utorak da je ta evropska zemlja počela da ulaže u obnovljive izvore energije pre 15 godina. Kosta je dodao da Portugal predstavlja primer drugim državama kako jedna zemlja pravovremenim ulaganjem u obnovljive izvore može postati otpornija na energetske krize u svetu.

Kosta je takođe rekao da je Portugal ukinuo korišćenje uglja osam godina pre nego što je planirano i da ne očekuje da će posledice rata u Ukrajini dovesti do toga da se država vrati na korišćenje uglja.

Studija koju su prošlog meseca objavili energetski istraživački centri E3G i Ember je pokazala da su vetar i solarna energija proizveli četvrtinu električne energije u Evropskoj uniji od kako je počeo rat u Ukrajini krajem februara, sa rekordnim rastom.

Pored klimatskih prednosti prelaska sa gasa, fosilnog goriva, analitičari E3G i Ember kažu da ovo pokazuje da će „ubrzavanje primene jeftine obnovljive energije smanjiti izloženost Evrope skupim fosilnim gorivima“.

Istovremeno, situacija sa ratom u Ukrajini zapretila je da poremeti ciljeve evropskog bloka za dekarbonizaciju. Neke evropske vlade su podstaknute da preispitaju korišćenje uglja.

Nemačka, Italija, Austrija i Holandija su nagovestile da bi elektrane na ugalj mogle da se koriste u kratkom roku kao kompenzacija za smanjenje isporuke ruskog gasa. Evropske zemlje su takođe najavile planove za izgradnju novih terminala za tečni prirodni gas i proširenje mreže gasovoda u regionu.

„Neprihvatljivo, nečuveno i samoporažavajuće“

Izvršni sekretar UN, Antonio Gutereš, rekao je na COP27 u ponedeljak da su „rat u Ukrajini, sukob u Sahelu i nasilje i nemiri na mnogim drugim mestima užasna dešavanja koja muče današnji svet“.

Gutereš je upozorio da bi bilo „neprihvatljivo, nečuveno i samoporažavajuće“ da se klimatske akcije stave u zadnji plan, ističući da su mnogi sukobi širom sveta povezani sa „rastućim klimatskim haosom“.

„Rat u Ukrajini je razotkrio duboke rizike naše zavisnosti od fosilnih goriva“, nastavio je on. „Današnje hitne krize ne mogu biti izgovor za nazadovanje ili zelenašenje. Ako ništa drugo, one su razlog za veću hitnost i snažniju akciju”.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti