DANISH DEFENCE/ Picture alliance

Svi tragovi napada na Severni tok vode do Ukrajine

Nemački istražitelji više skoro da nemaju sumnji – napad na gasovod Severni tok izvršili su ukrajinski diverzanti. To je politički nezgodno saznanje za Berlin.

Nema mnogo oštrih reakcija u Nemačkoj nakon što su u subotu nedeljnik Špigel i javni servis ZDF objavili veliko istraživanje prema kojem svi tragovi napada na gasovode Severnog toka vode do Ukrajine.

Volf Vidman-Šmit, jedan od istraživačkih novinara koji je radio na temi, čak ima utisak da zvaničnici u Berlinu pokušavaju da izbegavaju ovu temu.

„Naravno, ne mogu jednostavno da odmahnu rukom na ozbiljan zločin, ali takođe ne bi mogli da obustave pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije. To nije opcija“, kaže Vidman-Šmit za DW.

„Tako da ovde u Berlinu svi manje-više zaobilaze pitanje koje su konsekvence“, dodaje novinar.

Sve ukazuje na ukrajinske „komandose“

Detonacije na dva kraka Severnog toka u septembru prošle godine su faktički odsekle svaku mogućnost da Nemačka direktno dobija povoljni ruski gas. Udar na gasovod desio se nadomak danskog ostrva Bornholm u Baltičkom moru.

Prema izveštaju Špigela i ZDF, nemački istražitelji imaju podeblji dosije gde svi dokazi ukazuju na ukrajinske „komandose“. Recimo, podaci poput IP adresa pokazuju da su napadači i pre i posle napada boravili u Ukrajini.

Još odranije je poznato da su diverzanti po svemu sudeći koristili jahtu koju su iznajmili pomoću falsifikovanih pasoša. Na pučinu su isplovili iz Rostoka.

Prema pisanju Špigela, sada svi tragovi vode samo u Ukrajinu. Istražitelji doduše proveravaju i mogućnost da je u pitanju ruska operacija izvedena tako da se pripiše Ukrajincima.

„Naravno da sledimo i takve tragove, ali za njih do sada nemamo dokaze“, rekao je državni tužilac Lars Ote za Špigel. Dodao je da trenutno još ne može da kaže da je diverzija „državno dirigovana iz Ukrajine“.

Ignorisali upozorenja

No, malo je verovatno da su diverzanti tek ažurni građani Ukrajine koji su radili na svoju ruku. Kako Špigel prenosi iz međunarodnih obaveštajnih krugova, ideja Kijeva bila je da izbije Rusiji glavni izvor prihoda i „njegov najvažniji instrument ucene“ prema nemačkoj Vladi.

Doduše, to što tragovi vode u Ukrajinu ne mora da znači da će odvesti i do vrha vlasti u Kijevu.

„Čak bih rekao da obaveštajci i stručnjaci za bezbednost misle da je veoma malo verovatno da je ukrajinski predsednik Zelenski znao za akciju“, kaže novinar Volf Vidman-Šmit.

Za Berlin je pikantno što saznanja o udaru na Severni tok sasvim odgovaraju onome na šta su tri meseca pre napada upozoravale američka CIA i holandske službe. To nije uzbunilo nemačke službe jer je već bio prošao prvobitni navodni termin u kojem je planirana diverzija.

DW

Vašington post je još u junu prošle godine pisao da je CIA imala upozorenja „jedne evropske službe“. U kasnijim medijskim izveštajima je pominjana Holandija, kao i da je mozak akcije ukrajinski general Valerij Zalužni.

Kako sada otkrivaju Špigel i ZDF, obaveštajni podaci su govorili i o planiranom udaru na Turski tok podno Crnog mora. Tim gasovodom energent ide ka Turskoj, a onda ka Srbiji i drugim balkanskim zemljama. Nejasno je zašto planovi za tu diverziju nisu sprovedeni.

Kancelar ćuti

Nemačka ministarka unutrašnjih dela Nensi Fezer uverena je da će na kraju doći do optužnice protiv sabotera. „Nadam se da će državni tužilac naći dovoljno činjenica da optuži počinioce“, rekla je ona za Špigel. „Moramo takve zločine izvesti pred sud.“

Međutim, kako piše ZDF, Nemačka ne može da vodi istragu u Ukrajini. „Savezna vlada do sada se uzdržava da zatraži pravnu pomoć od Ukrajine jer bi nemački istražitelji tada morali da sa Ukrajincima podele ono što znaju“, navodi se u tekstu i dodaje: „Berlin ne veruje Kijevu.“

Piše da se za sada kancelar Olaf Šolc ne odlučuje da zauzme poziciju, te da iz Kancleramta novinarima samo kažu da je istraga u toku i da treba sačekati ishod.

„Ali, kako prema istražiteljima sve više tragova vodi u Ukrajinu, to raste i pritisak da se zauzme zvanični stav“, piše ZDF, „čak i ako počinioci nikada ne završe pred nemačkim sudom.“

Do danas nisu počeli radovi na eventualnoj popravci Severnog toka. Prema stručnjacima, ukoliko se sa tim predugo čeka, cevi će korodirati zbog slane vode i ceo gasovod biće za staro gvožđe.

Izvor: DW

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti