Tajanstvena flota tankera krči put ruskoj nafti

Misteriozni tankeri pomaže Rusiji da šalje svoju naftu širom sveta i izbegne sankcije. Procenjuje sa da flotu iz senke čini oko 600 brodova ili oko 10% globalnog broja velikih tankera i taj broj je u porastu. Kina je u 2022. godini povećala uvoz ruske nafte, u proseku, na 1,9 miliona barela dnevno, što je 19 % više u odnosu na 2021. godinu, dok je Indija zabeležila povećanje od 800% , odnosno, 900.000 barela dnevno ruske nafte.

Ruska nafta još uvek pronalazi svoj put do kupaca širom sveta. Čak se i oni koji prate kretanje te nafte preko okeana bore da utvrde ko je tačno prevozi.

Pošto su zapadne sankcije protiv Rusije eskalirale zbog rata u Ukrajini, veći broj brodova pridružio se postojećoj floti tajanstvenih tankera, spremnih da olakšaju ruski izvoz nafte.

Industrijski insajderi procenjuju veličinu flote iz senke na otprilike 600 brodova ili oko 10% globalnog broja velikih tankera. Ti brojevi i dalje rastu.

Nepoznato je ko poseduje i upravlja tim brodovima.

Novi igrači

S obzirom da je trgovanje ruskom naftom u prošloj godini postalo složeno, mnogi zapadni brodari povukli su svoje usluge. Ušli su novi, nejasni igrači, a u neke su slučajeve su uključene kompanije u Dubaija ili Hong Konga. Neki su kupili brodove od Evropljana, dok su drugi prepravili stare brodove koji su, inače, mogli da završe na otpadu.

„Ušli ste dublje u mračnu umetnost“, rekao je za CNN, viši izvršni direktor kompanije za trgovinu naftom, pozivajući se na ovu nedokučivu mrežu.

Flota ispod radara ima sve veći značaj, jer Moskva pokušava da izbegne rad sa zapadnim brodarima, pošto kupci u Kini i Indiji zamenjuju one u Evropi, kojima je zabranjena kupovina ruske nafte u moru i rafinerijskih proizvoda proizvoda poput dizela.

Pravni rizici

Dostava dalekim kupcima zahteva dodatne brodove i vlasnike brodova koji su spremni da se suoče sa složenim i pravnim rizikom, s obzirom na to da je grupa od sedam zemalja nametnula ograničene cene ruskoj nafti.

Širenje flote u sencii naglašava dramatične promene koje je rat u Ukrajini dono na globalno tržište nafte. U nastojanju da nastavi s radom, drugi najveći svetski izvoznik sirove nafte preoblikovao je decenijama stare obrasce trgovine i podelio svetski energetski sistem na dva dela.

„Postoji flota koja ne radi ruski posao, a onda postoji flota koja gotovo isključivo radi ruski posao“, rekao je Richard Matthews, šef istraživanja u EA Gibson, međunarodnom brodarskom brokeru. Samo nekoliko brodova, dodao je, čini pomalo i jedno i drugo.

Rekordan ruski izvoz u Indiju i Kinu

Pošto se Evropa odvikla od ruske energije, kupci u Aziji su smanjili ponude. Kina je u 2022. godini povećala, u proseku, uvoz ruske nafte na 1,9 miliona barela dnevno, što je 19 % više u odnosu na 2021. godine, prema International Energy Agency.

Indija je još u značajnijoj meri povećala kupovinu, zabeleživši povećanje od 800% , odnosno 900.000 barela dnevno, u proseku.

Ruski izvoz nafte u Kinu i Indiju u januaru je dostigao rekordni nivo, nakon što je stupila na snagu Evropska zabrana ruske nafte u moru, prema Kpleru, kompaniji za podatke i analitiku. Izvoz u Tursku, još jednog veliko kupca, takođe je u porastu.

Za ispunjavanje ovih narudžbina neophodni su brodovi. Ruska nacionalna flota nema dovoljno plovila. Tu dolazi flota iz senke.

Sivi i tamni brodovi

Matthew Wright, analitičar teretnog saobraćaja u Kpleru, kaže da se brodovi koji prevoze rusku naftu sortiraju u dve kategorije: Sivi brodovi i Tamni brodovi.

Vlasnici sivih brodova, koji se koriste od početka rusko-ukrajinskog rata, uglavnom su u Evropi, sa kompanijama na Bliskom Istoku i Aziji koji ranije nisu bili aktivni na tržištu tankera. Tamni brodovi, s druge strane, predstavljaju veterane akcija Irana i Venecuele u izbegavanju zapadnih sankcija koje su se nedavno prebacile na distribuciju ruske sirove nafte.

„Postojali su dokazi da su prerušavali svoje aktivnosti, isključujući svoj AIS transponder“, rekao je Wright o tamnim brodovima, pozivajući se na tehnologiju koja pomaže u prepoznavanju i pronalaženju plovila.

Iako su zapadne zemlje zabranile većinu ruskog uvoza nafte, nema pravila koja sprečavaju da je zapadni brodovi isporučuju kupcima kao što su Kina i Indija ili pružaju usluge poput osiguranja – sve dok se poštuju ograničene cene G7.

Brodovi evropskih vlasnika činili su 36% ruske trgovine naftom u januaru, navodi Kpler.

Izvor: Klix

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti