Takse na CO2 – put ka zelenoj tranziciji ili protekcionističke mere EU

O tome šta konkretno podrazumevaju takse na CO2 i koje su posledice toga po Srbiju i region, u današnoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa dr Sanjom Filipović, naučnom savetnicom u Institutu društvenih nauka i redovnom profesorkom Univerziteta Singidunum.

Zelena tranzicija spada u obaveze koje nam se sugerišu kao jedan od preduslova za otvoreni put ka EU. Međutim, ono što nam iz Brisela nameću je uvođenja poreza na CO2. Uvođenje poreza na CO2 pravda se borbom sa klimatskim promenama.

Mnogi ekonomisti, pa i naši, kažu da je reč o meri koja je sistemska zaštita bogatih od rastućih ekonomija siromašnih zemalja, koje nisu članice EU, ali i zemalja ostatka sveta – koje svoju robu plasiraju na tržišta zemalja članica. Zato ne čudi što mnogi ove ekonomske mere tumače kao deo geopolitičke borbe EU ne samo protiv zemalja nečlanica Unije već protiv brzorastućih ekonomija istočne Azije, pre svega Kine.

Zato se nameće pitanje: Koliko je EU licemerna, ako znamo da su zbog skupih energenata prethodne godine mnoge zapadnoevropske zemlje povećale potrošnju fosilnih goriva?

O tome šta to konkretno podrazumeva i koje su posledice toga po Srbiju i region u današnoj emisiji “Energija Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa dr Sanjom Filipović, naučnom savetnicom u Institutu društvenih nauka i redovnom profesorkom Univerziteta Singidunum.

Takse na CO2 će posebno pogoditi privredu

Za ekonomsku budućnost svih zemalja koje će ove mere morati da primenjuju veoma je bitno koje grane privrede će biti posebno pogođene. Jer, čini se da tu nije reč samo o takozvanom karbon intenzivnom sektoru, da će pogoditi celokupnu ekonomiju.

Profesorku Filipović pitamo: Koliko su ove mere EU protekcionističke za privredu evropskih zemalja i da li ove mere, koje donosi CBAM mehanizam direktno ugrožavaju slobodno tržište, čija pravila, takođe, pišu bogate zemlje?

Od samo usvajanja primene takozvanog CBAM sertifikata poskuplele su takse na CO2. Zato ne čudi strah da se i ovim tržištem može manipulisati, sve da bi se povećala konkurentnost proizvoda iz zemalja članica EU.

Na Srbiji i zemljama kojima predstoji plaćanje ovih taksi je da se dobro pripremimo, da bi nas ove mere što manje pogađale. Jedno od rešenja je nacionalno tržište emisionih dozvola, o čemu ćemo, takođe, razgovarati sa profesorkom Filipović.

Video možete pogledati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti