Talibani pozvali Ruse da im se pridruže u novom energetskom projektu

Talibanski zvaničnici izjavili su kako bi voleli da se Rusija pridruži projektu gasovoda TAPI koji će uključivati Turkmenistan, Afganistan, Pakistan i Indiju.

Portparol talibanske vlasti Zabihullah Mujahid izjavio je kako će Avganistan garantovati sigurnost ovog projekta za sve one koji žele da se priključe.

„Avganistan je zemlja koja treba da raste i stoji sama. Nama je preko potrebna podrška zemalja i možemo im pružiti sve pogodnosti“, rekao je Mujahid.

Takođe, portparol ministarstva ekonomije Abdurahman Habib je naglasio kako je TAPI od istorijskog značaja za Avganistan, ali i celu regiju.

„TAPI je jedan od najznačajnijih ekonomskih projekata za našu zemlju, a njegova realizacija ne samo da će unaprediti politički dijalog i regionalnu saradnju, već će i omogućiti iskopavanje nacionalnih rezervi gasa, te će otvoriti nova radna mesta“, rekao je on.

TAPI projekat (Foto: ToloNews)

Povodom celog projekta oglasio se i ruski specijalni izaslanik za Avganistan Zamir Kabulov.

„Na zahtev partnera projekta, mi ćemo se pridružiti ovoj inicijativi. Predsednik Rusije je još pre nekoliko godina pokazao spremnost da sarađuje na ovom projektu, a mi smo zainteresovani za saradnju u azijskom ekonomskom sektoru. Ključno pitanje ovog projekta je sigurnost na teritoriji Avganistana, a ovaj projekat može podići ekonomski status te države“, rekao je Kabulov.

Inače, glavni deo TAPI gasovoda bi trebao da prolazi kroz Avganistan i Pakistan pre nego što dođe do Indije. Prema pisanju avganistanskih medija, ova država bi od projekta trebala da inkasira oko 400 miliona dolara na godišnjem nivou.

Izvor: Klix

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti