Tankeri sa iranskom naftom čekaju ulazak na tržište

Iran planira da poveća proizvodnju sirove nafte na 3,8 miliona bpd sa trenutnih 2,1 miliona bpd čim postigne dogovor sa SAD oko nuklearnog sporazuma. Iranska kopnena i morska skladišta sadrže čak 200 mb nafte i kondenzata. Čekajući ukidanje sankcija Iran je povećao količine koje skladišti u tankerima.

Iran bi, ako postigne dogovor sa Sjedinjenim Državama o svom nuklearnom programu, ubrzo mogao da započne izvoz miliona barela nafte koje drži uskladištene, rekla su izvori za Reuters.

SAD i Iran započeli su sredinom juna šestu rundu indirektnih razgovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, iz koga se bivši američki predsednik Donald Tramp povukao 2018. Tramp je ponovo uveo sankcije iranskom energetskom sektoru, navodeći rafinerije u mnogim zemljama da izbegavaju iransku naftu i prisiljavajući Teheran da pumpa znatno ispod kapaciteta.

Pregovori o nuklearnom sporazumu zastali su u nedelju, nakon što je Ebrahim Raisi pobedio na iranskim predsedničkim izborima. Očekuje se pauza od oko 10 dana, navodi Reuters pozivajući se na svoje izvore.

Iran leži na četvrtim po veličini svetskim rezervama nafte i u velikoj meri se oslanja na prihode od „crnog zlata“. Ako, i kada, se administracija američkog predsednika Džoa Bajdena i iranska vlada dogovore oko sporazuma koji rezultira ukidanjem sankcija, Iran planira da poveća proizvodnju na 3,8 miliona barela na dan (bpd) sa trenutnih 2,1 miliona bpd, navode izvori.

To bi vratilo nivo proizvodnje u ovoj zemlji na nivo kakav je bio pre sankcija. Potrebno je, međutim, i vreme za oporavak, jer se godinama malo ulagalo u naftna polja zbog smanjenog obima proizvodnje. Dok se bude radilo na povećavanju proizvodnje, očekuje se da će Nacionalna iranska naftna kompanija (NIOC) izvoziti iz skladišta, koja sadrže čak 200 miliona barela, procenjuju kompanije za energetsko savetovanje i nadzor.

To bi moglo da dovede do toga da Iran izvozi dodatnih milion barela dnevno, što je 1% globalnih zaliha, duže od šest meseci iz svojih skladišta.

„Iran će koristiti svojih skoro 60 miliona barela zaliha sirove nafte, od čega je tokom poslednje dve godine proizvedeno 30-35 miliona barela“, rekla je Iman Nasseri, generalni direktor za Bliski istok.

Povećanje izvoza iranske sirove nafte za milion barela dovelo bi do pritiska na referentne globalne cene nafte. Međutim, iz investicione banke Goldman Sachs prošlog meseca su rekli da bi globalno tržište nafte trebalo relativno brzo da apsorbuje dodatnu ponudu.

Potražnja za gorivom raste kako se globalna ekonomija oporavlja od uticaja pandemije COVID-19, a proizvođači OPEK-a i njihovi saveznici su oprezni u pogledu povećanja ponude na tržištu, kako bi izbegli šok ukoliko se iranska ponuda vrati.

„Iz makro perspektive, povratak iranskih barela na tržište ne bi trebalo da uspori namere OPEK+ da postepeno povećava proizvodnju sve dok se potražnja u Evropi i Sjedinjenim Državama i dalje oporavlja“, rekao je Florian Thaler, izvršni direktor i suosnivač konsultantskih preduzeća OilX.

Priprema za ponovno započinjanje izvoza

Iran je povećao količinu sirove nafte koju je poslednjih meseci skladištio na tankerima, prema podacima obaveštajne firme Kpler, što bi moglo biti priprema za ponovno pokretanje izvoza. Neki od tih tankera već su u Aziji, najvećem tržištu iranske nafte.

„Trenutno procenjujemo da se oko 78 miliona barela nafte i kondenzata skladišti na vodi, u poređenju sa skladištenih 41 milion barela u istiom periodu prošle godine. Mnogo tankera je već parkirano u blizini istočnoazijskog tržišta, tako da bi moglo biti pitanje dana za njihovu isporuku kupcima“, rekao je Homayoun Falakshahi, viši analitičar kompanije Kpler.

Iran je smanjio izvoz u Kinu u aprilu i maju i pumpao više u skladište, možda s ciljem da naftu proda po višoj ceni, kada se ukinu sankcije, kažu izvori.

U plutajućimm skladištima je između 50 i 60 miliona barela iranske nafte, prema procenama konsultantskih kuća FGE, IHS Markit i OilKs.

FGE i OilKs rekli su da je većina iranskog plutajućeg skladišta kondenzat, preferirana sirovina za petrohemijska postrojenja u Kini, Južnoj Koreji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prema podacima FGE-a, Iran ima oko 120 miliona barela sirove nafte i kondenzata u kopnenim skladištima, i gotovo jednu trećinu u morskim skladištima, uglavnom u Kini.

Dva zapadna trgovinska izvora rekla su da je u tom delu Kine između 20 i 30 miliona barela skladišnog prostora namenjenog iranskoj nafti.

Nekoliko pretežno privatno kontrolisanih kineskih kompanija, koje su izašle na tržište u poslednje dve godine, davale su u zakup zemljište za skladištenje u istočnoj provinciji Shandong – kineskom čvorištu za nezavisne rafinerije i provinciji Liaoning na severoistoku Kine, rekao je izvor iz Kine. Trgovina je procenila da je najmanje 13 miliona barela skladišnog prostora posvećeno skladištenju iranske nafte.

Priprema za ponovno pokretanje povećanog obima proizvodnje

Očekuje se da će kineske i indijske firme i evropski potrošači poput Sarasa, Enija i Repsola pokazati interesovanje za iranske barele, navodi Falakshahi.

Iranski zvaničnici su optimisti da mogu brzo povećati proizvodnju, a jedan visoki zvaničnik iranskog ministarstva nafte rekao je ranije ovog meseca da bi većina proizvodnje mogla biti obnovljena u roku od mesec dana. Analitičari, ipak, očekuju da će trebati malo više vremena.

„Očekujemo oporavak proizvodnje nafte od 500.000 do 700.000 bpd u roku od tri meseca od ukidanja sankcija i ukupno povećanje proizvodnje za milion do 1.2 miliona bpd u roku od šest meseci do godinu dana od ukidanja sankcija“, rekla je Sara Vakhshouri, predsednica SVB Energy International.

Izvor: Reuters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.