energetsku krizu u Kini

Tempo energetske tranzicije nije dovoljno brz

Tokom panel diskusije na prošlonedeljnom Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, analitičar Tomas Hune-Sparbor se osvrnuo se na trenutnu energetsku tranziciju i izrazio strah da Svet nije dovoljno naučio iz drugih tehnoloških revolucija kojima smo bili svedoci u prošlosti. „Do sada smo u prošlosti videli brojne industrijske revolucije i energetske tranzicije, ali ono što sada zaista vidimo je potpuna transformacija naše celokupne ekonomije kako bi se trenutna energetska tranzicija sprovela uspešno“.

Tempo promena u savremenom svetu je često brz i vrtoglav. Tehnologije koje se čine trenutno vitalnim u našim životima, mogu u trenutku postati suvišne i nevažne.

Energetika je sektor u kojem su inovacije i nove ideje veoma važne. Države i kompanije pokušavaju da pronađu načine da se energetski portfolio zasniva u potpunosti na obnovljivim izvorima energije, kao što su vetar i solarna energija, a ne na fosilnim gorivima kao što su ugalj, nafta i prirodni gas.

Tokom panel diskusije na prošlonedeljnom Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, analitičar Tomas Hune-Sparbor, šef za istraživanje održivosti u kompaniji Lombard Odier-u je izrazio strah da tržište nije naučilo iz drugih tehnoloških revolucija.

Potpuna transformacija ekonomije

Tomas Hune-Sparbor je istakao  ogromne pomake koji se dešavaju u oblasti tehnologija sa niskim i nultim sadržajem ugljenika.

„Do sada smo u prošlosti videli brojne industrijske revolucije i energetske tranzicije, ali ono što sada zaista vidimo je potpuna transformacija naše celokupne ekonomije, kako bi se trenutna energetska tranzicija sprovela uspešno. Ta transformacija podrazumeva način na koji pokrećemo vozila, način na koji grejemo naše zgrade, način na koji koristimo energiju u industriji“, rekao je Hune-Sparbor.

Kada je reč o energetskoj tranziciji, novčane sume o kojima se raspravlja su zaista značajne. Prošle godine, u izveštaju Međunarodne agencije za energetiku „World Energy Outlook 2022“ navodi se da bi investicije u čistu energiju mogle biti na putu da premaše 2 biliona dolara godišnje do 2030. godine, što je povećanje od preko 50% u odnosu na danas.

„Iz istorije se mogu izvući pouke“

Tokom panel diskusije u Davosu, koju su moderirali novinari CNBC-a, analitičar Hune-Sparbor je upitan da li je izvori čiste energije sada pristupačni u potrebnom obimu, na šta je on odgovorio da je to trenutno „najjeftinija opcija za proizvodnju električne energije“.

„Ono što mislim da tempo kojim se ova tranzicija odvija nije dovoljno brz“, dodao je on, objašnjavajući da se iz istorije mogu izvući pouke.

„Možemo se osvrnuti na tehnološke revolucije koje su se odvijale u prošlosti, bilo da se radi o usvajanju parobroda, mobilnih telefona itd. Tehnološke revolucije u prošlosti su imale tendenciju da prate veoma sličan obrazac. One se odvijaju veoma sporo, a onda se tranzicija završi u rasponu od 10 do 20 godina. Ipak, ako pogledate danas šta tržište očekuje i koliko će nam vremena trebati da npr. promenimo tehnologiju grejanja naših zgrada ili da elektrifikujemo naš vozni park, smatram da su ti vremenski okviri nepotrebno mnogo duži.“ tvrdi Hune-Sparbor.

Dramatična promena

Na panelu koji su moderirali novinari CNBC-a se pojavio i Andres Gluski, izvršni direktor energetske kompanije AES

„Ono sa čime se suočavamo… je dramatična promena“, rekao je on, dodajući da obnovljivi izvori sada predstavljaju „najjeftiniji oblik energije, u većini slučajeva“.

„Problem je kapacitet – kako održavate svetla uključena 24/7 – i tu morate da koristite litijum-jonske baterije na dnevnoj bazi.”

Proširujući svoju poentu, nastavio je da naglašava važnost usvajanja različitih tehnologija.

„Da bismo zaista došli do potpune dekarbonizacije, biće nam potreban zeleni vodonik, a verovatno će nam trebati i male modularne nuklearne reaktore, itd.  Takođe se veoma slažem da ono što nam je potrebno jeste da obnovljivi izvori energije budu više nego samo konkurentni sa troškovima eksploatacije “ navodi Andres Gluski.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti