Tempo smanjenja globalnih emisija nije na zadovoljavajućem nivou

UN su objavile izveštaj o klimatskim promenama. On dolazi uoči samita COP27 o klimatskim promenama sledećeg meseca u Šarm el Šeiku u Egiptu. UN su naglasile da se ograničavanje porasta globalne temperature na 1,5 stepen Celzijusa smatra „gornjom granicom“ kada je u pitanju izbegavanje najgorih posledica klimatske vanredne situacije.

Prema novom izveštaju UN o klimatskim promenama, države ne čine dovoljno da ograniče porast temperature planete na 1,5 stepeni Celzijusa do kraja ovog veka.

U proceni objavljenoj u sredu, UN su saopštile da bi „kombinovana klimatska obećanja doneta u okviru Pariskog sporazuma mogla ograničiti zagrevanje planete do kraja veka na oko 2,5 stepen Celzijusa“.

Analiza UN dolazi uoči samita COP27 o klimatskim promenama sledećeg meseca u Šarm el Šeiku u Egiptu, gde će se preispitivati obećanja data u okviru Pariskog sporazuma iz 2015. godine.

Gornja granica bi trebala da bude 1,5 stepen Celzijusa

Ključni cilj Pariskog sporazuma je ograničavanje globalnog zagrevanja „na znatno ispod 2 stepena, a poželjno je na 1,5 stepen Celzijusa, u poređenju sa predindustrijskim nivoima“.

Izazov je ogroman, a UN su naglasile da se ograničavanje porasta globalne temperature na 1,5 stepen Celzijusa smatra „gornjom granicom“ kada je u pitanju izbegavanje najgorih posledica klimatske vanredne situacije.

Osvrćući se na klimatske promene, UN su saopštile da njihov novi izveštaj takođe pokazuje da sa sadanjim klimatskim akcionim planovima zemalja, globalne emisije će se do 2030. godine povećati za 10,6 posto, u poređenju sa nivoima iz 2010.

„Prošlogodišnja analiza je pokazala da će projektovane emisije nastaviti da rastu nakon 2030. godine“, navodi se u saopštenju.

Međutim, ovogodišnja analiza pokazuje da, iako se emisije više ne povećavaju nakon 2030. godine, one još uvek ne pokazuju brzi trend pada za koji nauka tvrdi da je neophodan ove decenije.

Prioritet bi trebao da bude jačanje klimatskih akcionih planova

U izjavi od srede, Simon Stil, izvršni sekretar UN-a za klimatske promene, nije izneo nikakve kritike o trenutnoj poziciji u kojoj se svet nalazi.

„Još uvek nismo ni blizu obima i tempa smanjenja emisija koji su potrebni da bi nas stavili na pravi put koji ima za cilj globalno smajenje temperature od 1,5 stepen Celzijusa“, ​​rekao je on.

„Da bi održale ovaj cilj, nacionalne vlade moraju sada da ojačaju svoje klimatske akcione planove i da ih sprovedu u narednih osam godina“, dodao je Simon.

COP27 će nastojati da nastavi akcije koje su preduzete na prošlogodišnjem samitu COP26 u Glazgovu u Škotskoj, koje su rezultirale Klimatskim paktom.

U sredu je Alok Šarma, predsednik COP26, rekao da je „kritično da učinimo sve što je u našim mogućnostima da održimo cilj globalnog smajenja temperature od 1,5 stepen Celzijusa dostižnim“.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti