Tifon uveo plaćanje kriptovalutama

Na benzinskim pumpama Tifon u Hrvatskoj osim u domaćoj valuti račun se može platiti i kriptovalutama. Pozitivne efekte ovog novog načina plaćanja očekuju u vreme turističke sezone.

Lanac benzinskih postaja Tifon, u vlasništvu MOL grupe, uveo je u Hrvatskoj plaćanje kriptovalutama.

Tifon za sve od goriva do pića i žvakaćih guma na svojim benzinskim pumpama sada prihvaća plaćanje u bitkoinu, ethereumu, stelaru, riplu, DAI-ju i EOS-u. Uslugu je tehnološki omogućio prvi hrvatski kripto sistem za plaćanje PayCek, koji je deo najbrže rastućeg domaćeg kripto startupa Electrocoina, piše SEEbiz.

Tifon ima 47 benzinskih pumpi u Hrvatskoj, a fokusiran je na premium segment tržišta. Lane je, tako, postao najveći lanac s gorivima s visokokvalitetnim aditivima u Hrvatskoj.

Ana Lokas, financijska direktorica Tifona kaže da žele ostati predvodnici u inovacijama u industriji nafte i gasa, i da su zato ponudili i uslugu plaćanja kriptovalutama.

„Iako su plaćanja kriptovalutama još uvijek u povoju u Hrvatskoj, uvođenjem ove mogućnosti plaćanja na svim Tifon prodajnim mestima očekujemo njihov dalji razvoj i rast, a posebno u vreme turističke sezone, s obzirom na rast korišćenja ove vrste plaćanja kod kupaca iz inostranstva”, kaže Lokas.

Nikola Škorić, suosnivač i direktor Electrocoina, koji upravlja s uslugom PayCek kaže da plaćanje kriptovalutom za kupca na Tifonu funkcioniše isto kao i direktno plaćanje kunama.

„Ako osoba natoči goriva za 400 kuna i na blagajni želi platiti u kriptovalutama, u trenutku kada mi preko PayCeka javimo Tifonu da je uplata obrađena, Tifon dobiva svojih 400 kuna, a mi u Electrocoinu u potpunosti obrađujemo kriptovalutnu transakciju”, kaže Škorić.

Dodaje da su PayCek već uveli u najznačajnije hrvatske fiskalne blagajne i direkto na mnoge web shopove, čime se već sad pruža mogućnost kripto plaćanja stotinama hrvatskih preduzetnika. Electrocoin, takođe, svoje usluge nudi i preko Hrvatske pošte, a grad Sveta Nedelja preko njih svojim građanima omogućava plaćanje računa u kriptovalutama. Navodi da su saradnju i testiranje novih mogućnosti na Tifonu započeli u oktobru prošle godine.

„Pratićemo dalji razvoj celokupne industrije kriptovaluta u Hrvatskoj”, zaključuje Lokas.

Izvor: SEEbiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti