Tim Srbije nastavio sa osvajanjem medalja na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi

Sa Međunarodne hemijske olimpijade, u konkurenciji 348 takmičara iz 89 zemalјa srpski srednjoškolci doneli tri medalje i pohvalnicu: Uroš Poleksić iz Matematičke gimnazije u Beogradu srebrnu medalјu, Janko Popović iz Matematičke gimnazije u Beogradu i Dunja Vuković iz Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj u Novom Sadu bronzane medalјe a Dušan Đurđević, učenik Gimnazije u Ćupriji pohvalnicu.

Članovi ekipe Srbije ostvarili su veoma zapažen uspeh na 55. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi, koja je održana od 16. do 25. jula u Cirihu u Švajcarskoj. Uroš Poleksić iz Matematičke gimnazije u Beogradu osvojio je srebrnu medalјu, Janko Popović iz Matematičke gimnazije u Beogradu i Dunja Vuković iz Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj u Novom Sadu osvojili su bronzane medalјe, dok je Dušan Đurđević, učenik Gimnazije u Ćupriji osvojio pohvalnicu.

Na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi učestvovalo je 348 takmičara iz 89 zemalјa. Mentori naše ekipe bili su Dušan Sladić, redovni profesor Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i predsednik Srpskog hemijskog društva, i Niko Radulović, dekan i redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Tradicija uspeha naše ekipe se nastavlјa, tako da je od 2012. godine, otkako Srbija učestvuje na ovom najznačajnijem takmičenju srednjoškolaca iz hemije, osvojeno ukupno 40 medalјa (jedna zlatna, 13 srebrnih i 26 bronzanih), kao i četiri pohvalnice.

Učenici su se za takmičenje pripremali u Beogradu i Nišu u organizaciji Srpskog hemijskog društva. Učešće ekipe na Olimpijadi podržali su Ministarstvo prosvete i Naftna industrija Srbije u okviru korporativnog programa Energija znanja.

NIS podržava Srpsko hemijsko društvo od 2014.

„Kao predsednik Srpskog hemijskog društva i mentor ekipe, želim da naglasim da uspeh postignut ove godine, kao i prethodnih godina, ne bi bio moguć bez značajne i kontinuirane podrške Naftne industrije Srbije u okviru programa Energija znanja. Podrška NIS-a omogućava izbor najbolјih takmičara u ekipu, pripreme ekipe i odlazak na Olimpijadu. Učešće učenika na ovom, najprestižnijem takmičenju srednjoškolaca iz hemije, može imati odlučujući značaj za razvoj njihove buduće karijere. Očekujem da će mnogi od njih biti istaknuti članovi naše naučne zajednice i Srpskog hemijskog društva. Jasno je da je za korišćenje njihovog potencijala potrebno značajno ulaganje, kako države, tako i privatnog sektora, u istraživanja u hemiji, što bi bilo od koristi za opšti društveni razvoj“, kaže prof. dr Dušan Sladić, predsednik Srpskog hemijskog društva.

U cilјu popularizacije prirodnih nauka, kao i afirmacije naših mladih i talentovanih hemičara, NIS u okviru programa Energija znanja od 2014. godine sarađuje sa Srpskim hemijskim društvom, kroz podršku u realizaciji takmičenja iz hemije, kako na državnom, tako  i na međunarodnom nivou.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti