TNG preskup – vozači prelaze na druga goriva

Ukrajinska kriza dovela je do rekordne cene TNG-a. Najavljujući nova poskupljenja auto gasa predsednik Udruženja za TNG Ivan Brajović ističe da bi politiku akciznog oporezivanja TNG što pre treba uskladiti sa zahtevima direktiva EU u ovoj oblasti, uz uvažavanje specifičnosti domaćeg tržišta, jer će u protivnom vozači preći sa TNG-a na druga goriva.

Poskupljenje tečnog naftnog gasa (TNG), čija je cena ovih dana dostigla maksimimu iz decembra prošle godine od 102 dinara, prema rečima predsednika Udruženja za TNG Ivana Brajovića, posledica je kombinovanog delovanja više faktora, a pre svega poskupljenja prirodnog gasa i nafte, kao i ukrajinske krize.

„Ovaj gas nastaje kao proizvod prerade prirodnog gasa, gasnog kondenzata i sirove nafte, pa zato njegova cena korespondira sa cenama prirodnog gasa i sirove nafte, a koriguje se prema uslovima na lokalnim tržištima. Ukrajinska kriza dovela je do poskupljenja prirodnog gasa i sirove nafte do rekordnih nivoa, pa je i cena TNG-a, koji nastaje njihovom preradom, oborila sve rekorde”, objašnjava Brajović za Tanjug a prenose Novosti.

Navodi da je, iako ne postoje direktne sankcije EU za ruske naftne derivate, izvoz TNG-a iz Rusije u Istočnu Evropu poremećen od početka sukoba u Ukrajini. Tako je početkom marta 700 punih vagona sa oko 20.000 tona gasa mirovalo na granici Poljske i Belorusije.

I samosankcionisanje doprinelo poskupljenju TNG-a

„Evropske uvoznike zabrinjava mogućnost dugoročnih poremećaja snabdevanja tečnim naftnim gasom, jer se povećava broj ljudi i kompanija sankcionisanih od strane EU. Uz to, sve više kompanija počinje da se „samosankcioniše”, odbijajući da kupuje ruski gas, jer takve kupovine smatra rizičnim”, kaže Brajović.

To je dovelo do pojave alternativnih i istovremeno skupljih izvora snabdevanja u odnosu na Rusiju, kao što su baltički morski uvoz i železnički uvoz iz čvorišta Amsterdam-Roterdam-Antverpen. Brajović ukazuje da je globalna inflacija i pre početka ukrajinske krize dovela do poskupljenja svih berzanskih proizvoda, gde spada i TNG.

Takođe su, i pre ukrajinske krize, zbog nerentabilnog poslovanja izazvanog pandemijom potpuno zatvorene pojedine evropske rafinerije. U nekima su parcijalno konzervisana određena rafinerijska postrojenja, što je dovelo do smanjenja prerade nafte u Evropi i posledičnog pada proizvodnje TNG-a.

Srbija uvozi trećinu potrošnje TNG-a

Kada je reč o Srbiji, Brajović navodi da naša zemlja ima svoju proizvodnju od oko 105.000 tona, dok se ostatak od oko 50.000 tona uvozi.

„I pored višegodišnjeg pada potrošnje TNG-a Srbija je i dalje uvozno zavisna. Zato ne može izolovati sopstvenu cenovnu konjunkturu od međunarodnog cenovnog okruženja. To je razlog što se na nas u Srbiji prelilo minulo povećanje međunarodnih berzanskih kotacija TNG-a”, ističe Brajović.

Da bi distribucija TNG-a bila ekonomski opravdana za sve učesnike lanca snabdevanja sadašnja maloprodajna cena TNG-a bi morala iznosti najmanje108 dinara po litru, kaže Brajović govoreći o tome kakve bi se cene mogle očekivati u narednom period.

„Zato se u predstojećim mesecima u Srbiji može očekivati poskupljenje TNG-a. Sama cena će zavisiti od ukrajinske krize, cene prirodnog gasa i sirove nafte, cenovnog pariteta prirodnog gasa, tečnog naftnog gasa…” objašnjava Brajović.

Akciza na TNG tri puta veća od minimalno propisane evropske akcize

Naravno, cena auto-gasa u Srbiji zavisi od tržišne cene samog TNG-a i od visine fiskalnih dažbina.

„Ovde posebno treba istaći da je višegodišnji rast cene TNG-a primarno prouzrokovan visokim akcizama, a ne rastom same cene TNG-a kao tržišnog proizvoda. U Srbiji je od 2012. godine promet TNG-a opterećen dažbinama koje su veće nego u bilo kojoj zemlji Evrope”, ističe Brajovi navodeći da je u Srbiji akciza na benzin za 37 odsto veća od minimalno propisane evropske akcize, na dizel za 53 odsto, a na TNG je čak tri puta veća.

Prema Brajovićevim rečima, upravo je ovo suštinski razlog višegodišnjeg rasta cene TNG i pada njegove potrošnje.

Zato, ukazuje on, Udruženje za naftni tečni gas predlaže da se politika akciznog oporezivanja TNG što pre uskladi sa zahtevima direktiva EU u ovoj oblasti, uz uvažavanje specifičnosti domaćeg tržišta.

TNG-u preti potpuno istiskivanje sa tržišta

Govoreći o mogućnostima države da ograniči cenu TNG, kao što je uradila za neke druge vrste goriva, Brajović kaže da je država postupila odgovorno i privremeno smanjila akcize na dizel i benzin, ali ne i na TNG. To, ocenjuje, predstavlja dodatno breme na ionako ugroženi TNG, koji uglavnom koriste platežno manje sposobni vlasnici privatnih vozila.

Vozači odavno prelaze sa TNG-a na druga goriva. Njegovo korišćenje je za vozače opravdano kada cena TNG ne prelazi 50 odsto cene benzina. Iz razlike se pokrivaju troškovi konverzije motora, povećana potrošnja za pet do 20 odsto po pređenom kilometru i periodični troškovi atesta za opremu.

Dodaje da su korisnici TNG spremni na trošak konverzije motora kada se ulaganje isplati u roku od dve, tri godine kroz uštede na ceni TNG-a u odnosu na benzin, a period posle povrata ovog ulaganja do isteka životnog veka vozila čini uštedu za korisnika.

„Početkom 2021. ovaj indeks je iznosio oko 54 odsto, a danas već iznosi 57 odsto, tako da je TNG odavno prešao u zonu ekonomske neopravdanosti za vozače”, zaključuje Brajović i upozorava da mu, ako se hitno ne preduzmu odgovarajuće mere, preti potpuno istiskivanje sa tržišta.

Izvor: Novosti

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Komentari (1)

  1. Neko je rešio da se višestruko oporezuje tng, u odnosu na ostatak sveta. Forsiraju se vozila na električni pogon, iako nemamo novca ni infrastrukturu za to. Ekologija odavno kod nas nije važna, već interesi određene grupacije.
    Pored tng-a, vidimo da i cena cng -a sve veća.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.