Crna Gora će prodavati sirovu naftu – neće graditi rafineriju

Topaz Driller 25. marta počinje da traži naftu u podmorju Crne Gore

Postrojenje koje će da obavlja prvo istražno bušenje u podmorju Crne Gore, Topaz Driller, stigao je sinoć na lokaciju. Konzorcijum kompanija Eni-Novatek će 25. marta započeti prvu istražnu bušotinu nafte u Crnoj Gori, najavio je ministrar kapitalnih investicija Mladen Bojanić. Do kraja ove godine biće poznato da li na toj lokaciji postoje komercijalna nalazišta ugljovodonika.

Topaz Driller, postrojenje koje će da obavlja prvo istražno bušenje u podmorju Crne Gore, Topaz Driller, stigao je sinoć na lokaciju, nakon petodnevnog putovanja od Malte, gdje su vršene finalne pripreme, saopšteno je iz Uprava za ugljovodonike.

„Posada je do danas bila u karantinu u Podgorici i počelo je njihovo ukrcavanje na Topaz Driller, a nakon toga sledi pozicioniranje platforme i inspekcijski nadzor, koji vrši nezavisna revizorska kompanija ADC, koja ima 30 godina iskustva u inspekcijama bušećih platformi“, naveli su iz Uprave.

Uporedo, tokom vršenja inspekcije, na platformu će se dopremati oprema potrebna za bušenje, koja se nalazi u Logističkoj bazi u Luci Bar. Ukoliko pripremne aktivnosti budu realizovane planiranom dinamikom, prvo istražno bušenje će početi u ranije najavljenom roku, 25. marta.

Iz Uprave su istakli da je planirano da bušenje prve istražne bušotine, koja se nalazi na 28 kilometara (km) od obale i buši se na dubini od 6.525metara (m), traje između 120 i 180 dana, tako da će do kraja ove godine biti poznato da li na toj lokaciji postoje komercijalna nalazišta ugljovodonika.

Druga istražna bušotina, koja je, takođe, deo Radnog programa predmetnog ugovora, biće nešto bliža obali , na oko 18 km udaljenosti, biće znatno plića – ne dublja od 1.500“, dodaje se u saopštenju.

Iz Uprave su podsjetili da se prvo istražno bušenje realizuje u skladu sa Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodnika sa koncesionarima Eni i Novatek koji je potpisan u septembru 2016. godine. Koncesionari Eni i Novatek su, u skladu sa obavezama iz Radnog programa Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, izvršili 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, a tokom 2019. godine izvršena je obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije. Na osnovu obrađenih podataka definisan je prospekt za koji se vrši prvo istražno bušenje.

„Početkom prošle godine završeno je geomehaničko ispitivanje tla na mikrolokalitetima, a u cilju utvrđivanja geomehaničkih svojstava morskog dna na kome će biti pozicioniran Topaz Driller“, zaključuje se u saopštenju.

U Luci Bar uspostavljena je logistička baza u kojoj je dopremljen veći dio materijala koji će biti korišćen tokom bušenja.

Početak istražnog bušenja 25. marta

Da će konzorcijum kompanija Eni-Novatek uskoro početi sa prvim istražnim bušenjem nafte u Crnoj Gori, najavio je ministrar kapitalnih investicija Mladen Bojanić. Državni sekretar u ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović kazao je da je početak istražnog bušenja planiran za 25. mart. Najavio je da se očekuje dosta veliko ležište nafte.

„Očekujemo da će Crna Gora od tog posla ubirati značajne benefite i da će to biti jedna od glavnih stvari koja će učiniti da Crna Gora diversifikuje svoju ekonomiju da više ne budemo zavisni samo od turizma i usluga", kazao je Bojanić.

Govoreći o finalizaciji kompletne informcije vezano za rudnik Tara Brskovo Bojanić je rekao da se radi o značajnom projektu, čija će realizacija početi uskoro.

„Oba projekta izazvala su priličnu pažnju udruženja ekologa. Vlada je posvećena zaštiti životne sredine.Projekti će biti rađeni u skadu sa svetskim standardima zaštite životne sredine. To je pitanje koje ne može ova vlast da reši zauvek. Uvereni smo da može i ekologija i ekonomija. Ne možemo da saniramo ni crne tačke ako nemamo novca. Ministarstvo je spremno da da zeleno svetlo za mnoge projekte koji će, uz punu zaštitu životne sredine, učiniti da Crna Gora diversifikuje ekonomiju, poveća zaposlenost i ekomomske benefite za sve građane Crne Gore”, rekao je Bojanić.

Koncesioni ugovor sa konzorcijumom Eni-Novatek treba da se razvija u dvije faze.

Marko Perunović je istakao da se očekuje dosta veliko ležište nafte.

„Svi smo optimisti. Vidjećemo kakvi će biti rezultati. Tek nakon šest meseci, kada dotaknemo dno bušotine, znaćemo o čemu se radi konkretno. Preliminarni podaci su jako optimistični", kazao je Perunović precizirjući da je drugi koncesionar Energian, tražio aneks ugovora.

Energian je u fazi traženja partnera.

Izvor: RTCG.me

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.