Topla zima pogoduje Evropi

Potražnja za gasom u Evropi je smanjena zbog neuobičajeno toplog vremena za ovaj period godine. Kao rezultat toga, cene energenata su pale, a kriza je, prema analitičarima, izgleda izbegnuta. Evropska komisija se pohvalila padom potrošnje gasa od preko 20 odsto u periodu između avgusta i novembra prošle godine. Ovo nije bilo samo rezultat toplog vremena, već i usklađene akcije evropskih vlada da obeshrabre veću potražnju.

Poslednji mesec u 2022.godini u Evropi je bio topao kao oktobar, a potražnja za energentima je pala, kao i cene. Neki su počeli da pričaju o kraju krize i kraju zime, iako je u decembru kalendarski zima tek počinje.

Evropa i u novoj godini proživljava nadprosečne temperature, što pokazuje da je Evropa imala veliku sreću ove zime i da će je završiti sa dovoljno gasa čak i ako je pogodi neki hladni talas, piše OilPrice.

U stvari, zima je bila toliko blaga da je zapravo povećana količina gasa u skladištima, primetio je Rojtersov Džon Kemp u nedavnoj kolumni. Džon Kemp je takođe primetio da je drugi faktor koji je doveo do ovog neprimerenog povećanja bio pad potrošnje industrijskog gasa. Jedini način na koji industrijski potrošači mogu da smanje potrošnju je smanjenje poslovanja.

Evropa se za sada ne obazire na činjenicu da je pad potrošnje gasa od 20,1 odsto u celom Evropskom bloku takođe u velikoj meri uzrokovan previsokim cenama gasa, koje su opterećivale potrošnju, kao što previsoke cene uvek utiču na potrošnju robe.

Evropa će se oslanjati na LNG i u budućnosti

Zatim, tu je i činjenica da, iako su cene gasa niže u odnosu na prošlo leto, one nisu ni blizu gde su bile 2019. Problem o kojem evropski političari ne žele da govore je taj što, sve dok se EU oslanja na LNG, ove cene neće biti mnogo niže iz vrlo jednostavnog razloga: LNG nikada ne može biti jeftin kao gas iz gasovoda.

Drugi razlog je taj što se isporuke ruskog gasa putem gasovoda neće vratiti skoro, bar ne duž Severnog toka 1, a to znači da će EU nastaviti da se oslanja na LNG i po izboru i po potrebi u budućnosti.

Kratkoročno, postoje neke dobre vesti za Evropljane. Kako veleprodajne cene na TTF tržištu padaju, tako će i maloprodajne cene ići u pravcu u kom idu veleprodajne, sa ciljem da ih sustignu. Maloprodajni snabdevači energentima kupuju svoj gas na veleprodajnom tržištu mesecima unapred, a s obzirom na predviđanja o blagoj zimi, cene energenata mogu samo da padaju.

Skladišta gasa treba da budu puna

Cilj za narednu grejnu sezonu ponovo će biti 90 posto popunjenost svih skladišta širom Evropskog bloka. Prošle godine je bilo dosta LNG-a, po odgovarajućoj ceni. EU se pretvorila u najvećeg svetskog uvoznika LNG-a u svetu, zahvaljujući svom iznenadnom apetitu za superbrzom zamenom za ruski gas iz gasovoda.

Ipak, ove godine, prema analitičarima, Evropa bi morala da uveze još više LNG-a da bi obezbedila svoje zimsko snabdevanje, jer će biti mnogo manje ruskog gasa iz gasovoda nego prošle godine. Može se nadati još jednoj toploj zimi, ali oslanjanje na nade teško da je zdrava strategija energetske bezbednosti.

Međunarodna agencija za energetiku je već upozorila da se EU suočava sa nedostatkom u snabdevanju od 30 milijardi kubnih metara gasa, čak i uz svo uništenje potražnje i namerno smanjenje potražnje. Možda će se pokazati da je teško popuniti ovaj jaz, tako što se kineski apetit za LNG takođe vraća, jer se zemlja ponovo otvara.

U tom slučaju bi se moglo ispostaviti da je prerano da Evropska unija slavi toplu zimu, pogotovo što bez obzira da li je topla ili ne, vreme ne utiče pozitivno na emisije izduvnih gasova EU.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti