Toplana u Mionici sagoreva biomasu

Prva lokalna samouprava u Srbiji čija je toplana prešla na biomasu kao energent je Mionica. Moram da naglasim da imamo više lokalnih samouprava u Srbiji gde su kotlarnice na ekološki prihvatljive energente već u funkciji, negde je zamena u toku, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, navodeći da se radi i na drugim projektima unapređenja i zaštite životne sredine.

Mionica je prva lokalna samouprava u Srbiji čija je toplana prešla na biomasu kao energent, a taj važan korak doprineo je da građani imaju čistiji vazduh, a samim tim i bolji kvalitet života, izjavila je nakon obilaska ovog objekta, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ističući da još ima posla, kako bi se dostigao bolji ekološki standard u Mionici.

Ministarka Vujović je pozvala kompanije i građane da se priključe na ovu kotlarnicu, jer je prelazak sa grejanja na ugalj i mazut, na obnovljiv izvor, uticao na smanjenje PM čestica u vazduhu i do 10 puta.

„Ova toplana je napravljena po najmodernijim standardima, a čuli smo na terenu da su građani zadovoljni što je na ovaj način u opštini smanjeno aerozagađenje. Na toplanu je priključeno 18 javnih objekata, a i ostali, koji se greju na mazut ili ugalj, sada mogu da pređu na ekološki prihvatljiv način grejanja, čime ujedno podižu i kvalitet života građana. Pozivam i individualna domaćinstva da se priključe na novu kotlarnicu“, poručila je ministarka Vujović.

Prema njenim rečima, resorno minista,rstvo je raspisalo javne konkurse kako bi i druge lokalne samouprave imale mogućnost da se prijave, zamene svoje kotlove i tako smanje aerozagađenje.

„To je ono na čemu svi insistiramo u timu Vlade Srbije. Resorno ministarstvo će podržati takve projekte, a njihova realizacija je moguća i kroz Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije. Zahvaljujem se vladinoj Kancelariji, koja je podržala i finansirala projekte kojima je cilj smanjenje zagađenja. Moram da naglasim da imamo više lokalnih samouprava u Srbiji gde su kotlarnice na ekološki prihvatljive energente već u funkciji, negde je zamena u toku, a mi ćemo ih sve obići“, poručila je Vujović.

Na sastanku sa predsednikom opštine Mionica Bobanom Jankovićem, kojem je prisustvovao i savetnik direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Đorđe Vuković, ministarka Vujović je razgovarala i o drugim projektima koji su u planu, a čija je realizacija važna za podizanje standarda životne sredine.

„Ministarstvo na čijem sam čelu intenzivno radi na projektovanju regionalnog sistema za upravljanje čvrstim otpadom Kolubara – Kalenić, a Mionica će biti jedna od 11 opština obuhvaćenih tim projektom. Opština se prijavila i na javni poziv Ministarstva za uklanjanje divljih deponija, koje su popisali, a videćemo koji je način za njihovo uklanjanje“, rekla je Vujović.

Radiće se i dva prečistača za otpadne vode sa kineskim partnerima u Mionici i Banji Vrujci. Projekti su već  pripremljeni i biće realizovani kroz Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

„Ministarstvo zaštite životne sredine će podržati sve aktivnosti koje će unaprediti standard u ovoj oblasti i kvalitet života. Pokreću se veliki projekti, za koje je u toku izrada dokumentacije. Sve će biti rađeno po evropskim standardima, a ključno je da ćemo imati pozitivnih pomaka i zdraviju životnu sredinu“, poručila je Vujović.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti