Novi talas korone usporiće rast potražnje za naftom

Tramp zakazao aukciju za nove bušotine u Meksičkom zalivu posle izbora

Administracija Donalda Trampa zakazala je aukciju za nove bušotine u Meksičkom zalivu za 18. novembar – dve nedelje posle američkih predsedničkih izbora. Protivkandidat, Džo Bajden poručuje da će, ako pobedi, zabraniti nove bušotine.

Trampova administracija juče je saopštila da će 18. novembra na aukciji za bušotine nafte i gasa ponuditi sve dostupne oblasti u Meksičkom zalivu, što je prvo veliko ispitivanje apetita off-shore sektora za investiranje od početka ove godine, navodi Rojters.

Ova prodaja je za američku saveznu vladu prvo off-shore izdavanje u zakup od marta, kada su posle izbijanja epidemije koronavirusa počeli da opadaju i svetska potražnja za gorivom i cene. Ta (martovska) prodaja bila je najslabija posmatrajući bilo koju američku offshore aukciju od 2016. godine.

Predsednik Donald Tramp tražio je pokretanje bušenja u moru kao deo svog programa „energetske dominacije“, kako bi maksimalno povećao proizvodnju fosilnih goriva. Novembarska prodaja će se odviti dve nedelje nakon izbora 3. novembra, što bi, takođe, moglo uticati na potražnju. Demokratski rival republikanca Trampa, Džo Bajden obavezao se da će, ukoliko bude izabran, zabraniti nova bušenja na saveznim zemljištima (kopnu) i u vodama.

Iz Biroa za upravljanje okeanskom energijom (BOEM) najavljuju da će na aukciji ponuditi 31,6 miliona hektara (78 miliona acres) u priobalju Teksasa, Luizijane, Misisipija i Alabame za istraživanje nafte i gasa, koja obuhvataju sva do sada nedodeljena raspoloživa područja u zalivu.

BOEM je odredio 75-dnevni rok za obradu dozvola za bušenje, u nameri da ubrza razvoj zakupa. To je prvi put da je agencija naredila vremenski okvir za odobrenje dozvole, rekao je portparol Džon Filostrat.

Agencija, takođe, nudi duži, desetogodišnji rok zakupa za sve zakupe u dubinama od 800 metara ili dublje. Ranije izdavanje u zakup imalo je sedmogodišnje uslove za dubine između 800 i 1.600 metara.

Američku industriju bušenja u moru ove godine teško su pogodili ne samo teškoće zbog pandemije koronavirusa, već i niz oluja u Atlantiku, koje su primorale kompanije da zaustave proizvodnju i evakuišu radnike.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.