procedura za donošenje mrežnih pravila

Transbalkanski koridor – projekat od regionalnog i evropskog značaja

Ulaganje u prenosnu elektroenergetsku mrežu kroz projekat Transbalkanskog koridora će poboljšati sigurnost i kvalitet napajanja u zapadnoj i centralnoj Srbiji. To je i projekat od regionalnog i evropskog značaja. Vizija Srbije je da, kao što je već važna transportna ruta, bude i nezaobilazan energetski koridor, što će izgradnjom Transbalkanskog koridora i biti, kaže ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović.

Izgradnja Transbalkanskog koridora strateški je važna investicija ne samo za Srbiju, već predstavlja projekat od regionalnog i evropskog značaja, ističe potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović.

„Ulaganje u prenosnu elektroenergetsku mrežu kroz projekat Transbalkanskog koridora ne samo što će poboljšati sigurnost i kvalitet napajanja u zapadnoj i centralnoj Srbiji, nego je važno i za povezivanje regiona u oblasti energetike. Vizija Srbije je da, kao što je već važna tranzitna ruta u transportu, bude i nezaobilazan energetski koridor, što će izgradnjom Transbalkanskog koridora i biti”, rekla je Mihajlovićeva, povodom potpisivanja Sporazuma o ustupanju finansijske pomoći i odgovornosti između Ministarstva rudarstva i energetike i Elektromreže Srbije (EMS) AD, sa direktorkom EMS-a Jelenom Matejić.

Potpisivanje sporazuma je jedan od koraka u realizaciji projekta treće sekcije Transbalkanskog koridora, od Obrenovca do Bajine Bašte. Ukupna dužina dalekovoda na ovoj sekciji je 109 kilometara, a vrednost investicije od 58,95 miliona evra, od čega 12,8 miliona evra čine bespovratna sredstva EU, koja ovim sporazumom Ministarstvo ustupa EMS-u.

Direktorka EMS-a Jelena Matejić rekla je da današnje potpisivanje Sporazuma o ustupanju finansijske pomoći i odgovornosti između MRE i EMS AD predstavlja korak u ostvarenju zacrtanog cilja – postizanju potpune energetske bezbednosti Republike Srbije.

„Kao i u svim dosadašnjim poslovima, tako i u ovom, EMS AD postupa profesionalno i odgovorno i drži se zadatih rokova. Zato nam je drago da na ovom putu imamo podršku potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, kao i celog ministarstva. Uvereni smo da ćemo zajedničkim zalaganjem i naporima, u zadatim rokovima, a na dobrobit građana i Republike Srbije, završiti ovaj značajan projekat”, navela je Matejić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.