procedura za donošenje mrežnih pravila

Transbalkanski koridor – projekat od regionalnog i evropskog značaja

Ulaganje u prenosnu elektroenergetsku mrežu kroz projekat Transbalkanskog koridora će poboljšati sigurnost i kvalitet napajanja u zapadnoj i centralnoj Srbiji. To je i projekat od regionalnog i evropskog značaja. Vizija Srbije je da, kao što je već važna transportna ruta, bude i nezaobilazan energetski koridor, što će izgradnjom Transbalkanskog koridora i biti, kaže ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović.

Izgradnja Transbalkanskog koridora strateški je važna investicija ne samo za Srbiju, već predstavlja projekat od regionalnog i evropskog značaja, ističe potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović.

„Ulaganje u prenosnu elektroenergetsku mrežu kroz projekat Transbalkanskog koridora ne samo što će poboljšati sigurnost i kvalitet napajanja u zapadnoj i centralnoj Srbiji, nego je važno i za povezivanje regiona u oblasti energetike. Vizija Srbije je da, kao što je već važna tranzitna ruta u transportu, bude i nezaobilazan energetski koridor, što će izgradnjom Transbalkanskog koridora i biti”, rekla je Mihajlovićeva, povodom potpisivanja Sporazuma o ustupanju finansijske pomoći i odgovornosti između Ministarstva rudarstva i energetike i Elektromreže Srbije (EMS) AD, sa direktorkom EMS-a Jelenom Matejić.

Potpisivanje sporazuma je jedan od koraka u realizaciji projekta treće sekcije Transbalkanskog koridora, od Obrenovca do Bajine Bašte. Ukupna dužina dalekovoda na ovoj sekciji je 109 kilometara, a vrednost investicije od 58,95 miliona evra, od čega 12,8 miliona evra čine bespovratna sredstva EU, koja ovim sporazumom Ministarstvo ustupa EMS-u.

Direktorka EMS-a Jelena Matejić rekla je da današnje potpisivanje Sporazuma o ustupanju finansijske pomoći i odgovornosti između MRE i EMS AD predstavlja korak u ostvarenju zacrtanog cilja – postizanju potpune energetske bezbednosti Republike Srbije.

„Kao i u svim dosadašnjim poslovima, tako i u ovom, EMS AD postupa profesionalno i odgovorno i drži se zadatih rokova. Zato nam je drago da na ovom putu imamo podršku potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, kao i celog ministarstva. Uvereni smo da ćemo zajedničkim zalaganjem i naporima, u zadatim rokovima, a na dobrobit građana i Republike Srbije, završiti ovaj značajan projekat”, navela je Matejić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti