Transportgas Srbija nezavisni Operator transportnog sistema gasa

Nadzorni odbor Srbijagasa doneo je Odluku o prenosu 100% udela u preduzeću Transportgas Srbija DOO sa JP Srbijagas na Republiku Srbiju. Time je započeta realizacija Vladinog Akcionog plana i ispunjavanje uslova iz Trećeg energetskog paketa i Zakona o energetici, a obezbeđeni su uslovi za sticanje statusa ovog preduzeća kao nezavisnog Operatora transportnog sistema gasa u pogledu pravne forme, organizacije i odlučivanja.

U skladu sa Akcionim planom za sprovođenje aktivnosti u cilju reorganizacije JP Srbijagas, koji je nedavno usvojila Vlada Republike Srbije, Nadzorni odbor JP Srbijagasa je u četvrtak, 20. maja 2021. godine, doneo Odluku o prenosu 100% udela u Transportgas Srbija DOO sa JP Srbijagas na Republiku Srbiju.

Time je započeta realizacija Vladinog Akcionog plana i ispunjavanje uslova iz Trećeg energetskog paketa i Zakona o energetici, a sve u cilju stvaranja preduslova za otvaranje klastera četiri u procesu pristupanja naše zemlje EU, koji se odnosi na zelenu agendu i infrastrukturnu povezanost.

Preduzeće Transportgas Srbija DOO već ranije je izdvojeno iz sistema JP Srbijagas, koje je ovo preduzeće osnovalo još 20. avgusta 2015. godine.

Transportni sistem OTS Transportgas Srbija

Od 01. oktobra 2019. godine Transportgas Srbija funkcioniše potpuno samostalno, a u prilog tome govori i činjenica da je preduzeće u prethodnom periodu, sa svojim korisnicima, na direktan način sklopilo ugovore o transportu prirodnog gasa.

Prenosom udela sa JP Srbijagas na Republiku Srbiju, u potpunosti je završen proces izdvajanja Transportgas Srbija i obezbeđeni uslovi za sticanje statusa ovog preduzeća kao nezavisnog Operatora transportnog sistema (OTS) u pogledu pravne forme, organizacije i odlučivanja.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.