Trgovci naftom nervozni zbog širenja korona virusa

Cene nafte danas su oscilirale između blagog plusa i minusa od gotovo jednog dolara, odražavajući nervozu trgovaca zbog opetovanih mera zatvaranja u Evropi i američkih predsedničkih izbora.

U Londonu je cijena sirove nafte brent iz Severnog mora danas bila manja za 27 centi i iznosila je 37,38 dolara po barelu. Na američkom tržištu cena svetle sirove nafte pala je za 72 centa i iznosi 35,45 dolara po barelu, piše Srna.

Danas, inače, ističu ugovori za isporuke u decembru, a cena barela u ugovorima za isporuke u januaru naredne godine pala je oko 40 centi.

Cene su danas oscilirale između blagog plusa i minusa od gotovo jednog dolara, odražavajući nervozu trgovaca zbog opetovanih mera zatvaranja u Evropi i američkih predsedničkih izbora, koji će biti održani sledeće nedelje, napisao je trgovac naftom sa sedištem u Singapuru, prenosi SEEbiz.

Vlade širom Evrope uvele su u tokom ove nedelje nova ograničenja, kako bi suzbile širenje korona virusa. Rukovodstva Francuske i Nemačke naredili su povratak blokada zbog velikog broja zaraženih virusom u drugom talasu pandemije. A Nemačka je objavila da ne očekuje da će se njena privreda potpuno oporaviti pre 2022. godine.

SAD se, takođe suočavaju sa rastom broja zaraženih.

Brojne zemlje koje su veliki potrošači nafte širom sveta registrovale su rekordan rast broja zaraženih. Veliki broj zaraženih imaće uticaj i na potražnju za naftom, jer će saobraćaj biti sveden na minimum tokom blokada, rekla je analitičar tržišta iz kompanije Ristad enerdži Paola Rodrigez-Masiju.

Iako je širenje zaraze smanjilo mobilnost i potrošnju goriva u Evropi, potražnja u SAD još se drži, napisao je Mike Tran iz RBC Capitala u belešci klijentima.

Pandemija je zabrinula vodeće prozivođače, koji na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEK) i njenim saveznicima, na čelu sa Rusijom, trenutno koordinirano smanjuju proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno, kako bi je prilagodili smanjenoj potražnji.

Članice OPEK-a planirale su da u januaru 2021. godine povećaju proizvodnju za dva miliona barela dnevno, ali su vodeći proizvođači Saudijska Arabija i Rusija nedavno poručili da treba nastaviti sa smanjivnjem za otprilike 7,7 miliona barela dnevno i iduće godine, s obzirom na mere zatvaranja u Evropi ali i veću libijsku proizvodnju.

Sledeći sastanak OPEK+ trebao bi biti održan 30. novembra i 1. decembra a njegov rezultat mogao bi podići, ali i spustiti, cene nafte za 10 dolara, napominju analitičari PVM-a.

OPEK je danas na svojoj internet stranici objavio da cena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica u četvrtak iznosila 37,12 dolara, što znači da je bila za 1,30 dolara niža nego u prethodnom radnom danu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.