Trgovci u Hrvatskoj šokirani nameštanjem cena, a na vidiku su veći problemi

Mnoge benzinske pumpe u Sloveniji ostale su bez goriva ovog vikenda jer građani pune rezervoare i gomilaju zalihe iz straha od rasta cena. Glasine o nestašici goriva u Hrvatskoj postale su nešto glasnije prošle nedelje, kada su i građani pohrlili da sipaju gorivo pre najavljenog poskupljenja.

Vlada Andreja Plenkovića je novom intervencijom na tržištu zamrznula cene goriva u naredne dve nedelje – dizel će na svim pumpama koje nisu uz autoput koštati 13,5, plavi 9,45, a eurosuper 13,08 kuna. To je mera koja štiti standard građana, rekao je premijer, ali su trgovci gorivom zamrzavanje cena dočekali raširenih ruku.

Cene i dalje rastu

„Šokiran sam, ovo je šok nad šokovima. Ne znam kako će veleprodaja funkcionisati jer cene i dalje rastu – samo što su danas trebale poskupjeti 1,4 kune i ne znam hoće li nam uopšte pustiti gorivo jer ni veliki trgovci neće moći da trpe milione gubitaka svaki dan“, kaže vlasnik benzinske pumpe u Hrvatskoj.

On dodaje da je poslednjih dana velika potražnja za gorivom zbog najave poskupljenja, sa čime mnoge benzinske pumpe nisu mogle da se izbore i zbog toga veruje da će mnogi prodajni objekti ostati bez goriva u naredna 24 sata: „Trenutno ne vidim drugi scenario i ne verujem da će proizvođači i distributeri imati gubitke“, kaže naš sagovornik, koji je u nedelju ostao bez plavog dizela pri prebrojavanju preostalih zaliha dizela i benzina u litrima.

Mali privatnici će zatvoriti pumpe

Direktor jedne velike Hrvatske naftne kompanije, koji je pristao da razgovara sa nama, ali pod uslovom anonimnosti, kaže da ne zna šta će dalje biti: „Svi mali privatnici će zatvoriti pumpe i poslati ljude na berzu jer ne mogu dalje, a ne iskreno, ne znam ni kako ćemo dalje, ali danas imamo niz sastanke o zamrzavanju cena goriva.“

Mnoge benzinske pumpe u Sloveniji ostale su bez goriva ovog vikenda jer građani pune rezervoare i gomilaju zalihe iz straha od rasta cena. Najveći slovenački trgovac naftom Petrol rekao je da nema mesta za strah jer goriva ima i da je do nestašica došlo zato što je vikend i usporeno snabdevanje u Sloveniji.

Glasine o nestašici goriva u Hrvatskoj postale su nešto glasnije prošle nedelje, kada su i građani pohrlili da sipaju gorivo pre najavljenog poskupljenja. Pitali smo Inu da li je snabdevanje našeg tržišta sigurno i da li je tačna informacija da su neki njeni kupci upozoreni da zadrže pravo da ne isporučuju gorivo u slučaju nestašice derivata.

Ina: Sigurnost snabdevanja tržišta nije ugrožena

Iz Ine nam nedvosmisleno poručuju da sigurnost snabdevanja tržišta nije ugrožena i da kontinuirano osiguravaju snabdevanje svojih veleprodajnih i maloprodajnih kupaca.

„Ina je posljednjih dana beležila povećanu potražnju za naftnim derivatima, koja znatno premašuje uobičajene potrebe za transportnim kapacitetima, pa je obaveštavala kupce o mogućim promenama u vremenu isporuke proizvoda. Kompanija interveniše, u skladu sa logističkim kapacitetima, na snabdevanju kupaca i maloprodajnih objekata svim vrstama goriva kako bi se smanjile posledice velike potražnje“, dodaje se.

Kažu i da Rafinerija nafte Rijeka proizvodi od marta i radi najvećim mogućim kapacitetom. „Kompanija svojom proizvodnjom u Rafineriji doprinosi stabilnosti snabdevanja jer obezbeđuje dovoljne količine benzina za potrebe domaćeg tržišta. Takođe, Ina obezbeđuje snabdevanje dizelom delom iz sopstvene proizvodnje, a delom sa tržišta Mediterana, tako da kompanija ne zavisi od ruske nafte“, zaključuju iz Ine.

Izvor: tportal.hr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022