Trista milijardi evra i mnogo pitanja

Nemačka će izdvojiti 200 milijardi evra da subvencioniše cene energenata, i još 95 milijardi za druge pakete pomoći. Ali, još se ne zna kako će para konkretno doći do džepa građana.

Glas je i dalje pomalo promukao, ali inače se Olaf Šolc oporavio od korone, pa je u utorak do kasno uveče držao sastanak sa premijerima 16 pokrajina, koji je zapravo trebalo da se održi pre nedelju dana.

Mnogo toga je trebalo da se razjasni i to ne samo zbog planiranog ograničenja cene gasa – u Nemačkoj se govori o kočnici za cene gasa. Koalicija Socijaldemokrata, Zelenih i Liberala govori o zaštitnom kišobranu od posledica ruske agresije i pratećeg skoka cene energenata. Savezna vlada hoće da potroši dvesta milijardi evra kako bi subvencionisala struju i grejanje.

Dobra ideja, ali niko ne zna ništa više

Premijeri pokrajina smatraju da je to u suštini dobra ideja. Jer oni na licu mesta, u gradovima i selima, svakodnevno vide šta sve visoke cene energije čine građanima i kompanijama – i pod ogromnim su pritiskom.

Zato su ljuti što još nema informacija o tome kako bi tačno trebalo da funkcioniše ta kočnica cene gasa.

Posebna stručna komisija i dalje traži rešenje. Procurile su informacije da je ideja da građani po sniženoj ceni plaćaju 70 ili 80 odsto potrošnje od prošle godine, a ostalo po paprenim tržišnim cenama. Navodno se trgovci gasom s tim ne slažu.

„Rade na tome, čak i za vikend“, rekao je kancelar o stručnoj komisiji, i pretpostavio da će „prvi rezultati biti dostupni sledeće sedmice“. A vlada će onda „odmah“ reagovati. „Svakome treba da bude jasno kako konkretno izgleda rasterećenje koje se na njega odnosi“, dodao je Šolc.

No, to baš nije umirilo svakoga. „U krizi je potrebna pouzdanost“, kritikovao je pre sastanka premijer Severne Rajne-Vestfalije, demohrišćanin Hendrik Vist. „Niko ne zna tačno šta je u paketu, ali svi se raduju.“ Posle sastanka, Vist je razočarano rekao: „Nismo ni sad pametniji“.

Pokrajinama je mnogo da plate 45 milijardi

Takođe je malo pomaka u sporu između savezne i pokrajinskih vlada oko finansiranja paketa pomoći građanima i kompanijama, za koje se očekuje da će ukupno koštati oko 95 milijardi evra.

Savezna vlada će preuzeti polovinu te sume i zajedno sa odbrambenim štitom bi to bilo 240-250 milijardi evra od ukupno 295 milijardi, navodi Šolc, komentarišući: „To je pristojna suma koju obezbeđuje Savezna vlada.“

Za pokrajine to znači da treba da prikupe 45 milijardi evra i to ne žele tek tako da prihvate. Neki su već zapretili blokadom u Bundesratu, veću saveznih pokrajina nemačkog parlamenta. Pokrajine kojima upravljaju Socijaldemokrate ne žele da idu baš do blokade i tako zagorčaju život svom kancelaru.  

Premijer Donje Saksonije Štefan Vajl rekao je da građani neće da se političari svađaju u ovoj situaciji i da je uveren da će uspeti zbijanje redova između svih nivoa vlasti. Ali i socijaldemokrata Vajl takođe vidi potrebu za pojašenjenjima.

Svima je potrebno više novca

S jedne strane, nejasno je finansiranje bolnica koje su finansijski iscrpljene pandemijom korone i bore se sa mizernom kadrovskom situacijom. Sada su suočene i sa pitanjem kako da plate račune za energiju.

Pitanje je i kako će se ubuduće finansirati javni prevoz. Karta za 9 evra mesečno, sa kojom se moglo putovati širom zemlje od juna do avgusta, probudila je kod građana želju da se nastavi sa nekom povoljnom ponudom. A kako bi mogla da izgleda neka slična karta i koliko bi koštala – razmatra se. Pokrajine su bezuspešno tražile od Savezne Vlade dodatnih 1,5 milijardi evra za investicije u oblasti javnog prevoza.

Visoki troškovi nastaju i zbog stalnog porasta broja izbeglica. „Kada dođe zima, kada hladnoća i vlaga prodru u porušene kuće u Ukrajini, doći će nam više ljudi“, rekao je premijer Severne Rajne-Vestfalije.

U mnogim gradovima smeštajni kapaciteti su već popunjeni, a u mnogim mestima ponovo su zauzete fiskulturne sale i drugi privremeni smeštaji. Kancelar Olaf Šolc je obećao da će do kraja godine biti razjašnjeno kako Savezna vlada može finansijski da podrži pokrajine – kada se radi o izbeglicama.

Štefan Vajl, koji predsedava konferencijom premijera nemačkih pokrajina, posle sastanka je rekao da i ostale odluke, odnosno pakete zakona, treba očekivati najranije početkom novembra, a neke tek u decembru.

U Briselu ljuti na Nemačku

Savezna Vlada mora da objašnjava i polaže račune i u Briselu: planirana kočnica za cenu gasa tamo je izazvala negodovanje.

„Dok Nemačka sebi može da priušti da pozajmi 200 milijardi evra na finansijskim tržištima, neke druge zemlje članice EU to ne mogu“, napisao je evropski komesar za industriju Tijeri Breton na Tviteru, najavljujući preispitivanje tog poduhvata od strane Evropske komisije.

Zamerka je da će Nemačka toliko snažno subvencionisati energente da će to poremetiti konkurenciju na tržištu. Jer, jeftinije struju i gas plaćaće i firme koje posluju u Nemačkoj.

Prema francuskom komesaru Bretonu, trebalo bi hitno razmisliti o tome kako da se siromašnijim članicama ponudi mogućnost da podrže svoje industrije i kompanije. Taj zahtev pak nije naišao na odobravanje nemačkog kancelara.

„Komesar Breton svakako gleda unaokolo, uključujući i zemlju iz koje dolazi, i stoga zna da mi nismo jedini koji preduzimamo takve mere, na šta, uzgred, imamo pravo“, rekao je Šolc u Berlinu.

Izvor: DW

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti