Tržište bitkoina dostiglo vrednost od bilion dolara

Najpopularnija kriptovaluta na svetu – bitkoin dostigla je vrtoglavih 56.399,99 dolara, beležeći nedeljni rast od 14%. Samo tokom februara vrednost valute je porasla za skoro 70%. Bitkoin je dostigao tržišnu kapitalizaciju od bilion dolara, suprotstavljajući se upozorenjima analitičara da je „ekonomska sporedna predstava“. Sve digitalne kriptovalute zajedno imaju tržišnu kapitalizaciju od oko 1,7 biliona dolara.

Bitkoin je dostigao tržišnu kapitalizaciju od bilion dolara, pošto je u petak porastao do još jednog rekordnog nivoa. Valuta se na ovaj način suprotstavlja upozorenjima analitičara da je „ekonomska sporedna predstava“ i loša zaštita od pada cena akcija.

Najpopularnija kriptovaluta na svetu dostigla je najvišu vrednost od 56.399,99 dolara, beležeći nedeljni rast od 14%. Ovog meseca vrednost valute je porasla za skoro 70%, a poslednji veliki skok je iznosio 8%, kada je valuta dostigla vrednost od 55.664 dolara.

Na rast bitkoina pozitivno je uticalo to da je on sve više prihvaćen među glavnim investitorima i kompanijama, počev od Tesla Inc i Masterkard Inc pa do BNI Melona.

Sve digitalne kriptovalute zajedno imaju tržišnu kapitalizaciju od oko 1,7 biliona dolara.

„Ako pogledate zlato, ono ima tržišnu kapitalizaciju od devet ili 10 biliona dolara. Čak i ako bitkoin dostigne polovinu tržišne kapitalizacije zlata, to znači da on treba još četiri puta da poraste, odnosno da dostigne vrednost od recimo 200.000 dolara. Tako da zaista ne znam kada će on da prestane da raste“, rekao je Džon Vu, predsednik AVA Labs, platforme za kreiranje finansijskih aplikacija pomoću blokčejn (blockchain) tehnologije.

Sledeća velika prekretnica biće preticanje konglomerata Alfabet (Alphabet Inc), čija se trenutna vrednost procenjuje na 1,431 biliona dolara. Verovatno će uslediti neke velike fluktuacije na putu, ali verujem da će se uzlazni trend rasta bitkoina zasad nastaviti, rekao je Džejkob Skaning (Jacob Skaaning), portfolio menadžer kripto fonda ARK36.

Inače, ARK36 je jedan od prvih potpuno licenciranih investicionih fondova u Evropskoj uniji, koji ulažu isključivo u bitcoin i druge kriptovalute. Alfabet je američki multinacionalna kompanija sa sedištem u Kaliforniji. Nastao je restrukturiranjem kompanije Google 2015. godine i postao matična kompanija za Google i nekoliko bivših ćerki firmi. Alfabet je četvrta po veličini tehnološka kompanija na svetu, a po prihodu je jedna od najvrednijih.

Ipak, mnogi analitičari i investitori su i dalje skeptični prema nedovoljno regulisanoj, vrlo nestabilnoj digitalnoj imovini, koja se slabo koristi za trgovinu.

Analitičari iz komapnije JP Morgan rekli su da su trenutne cene bitkoina znatno iznad procena realnih vrednosti. Bitkoin je „ekonomska sporedna predstava“, rekli su iz JP Morgana, nazivajući inovacije u finansijskoj tehnologiji i unapređenje digitalnih platformi „stvarnom pričom o finansijskoj transformaciji ere koronavirusa“.

Drugi investitori ove nedelje rekli su da nestabilnost bitkoina predstavlja prepreku da on postane široko rasprostranjeno sredstvo plaćanja.

U četvrtak je Ilon Mask, generalni direktor i jedan od osnivača Tesle – čiji su tvitovi podstakli bitkoinov skok – rekao da je posedovanje digitalnog novčića samo malo bolje od držanja gotovine. Takođe je branio Teslinu nedavnu kupovinu bitkoina od 1,5 milijardi dolara, što je i izazvalo najveće interesovanje za ovu digitalnu valutu.

Porast bitkoina iznad vrednosti od 50 hiljada dolara. Grafikon: Reuters

Pristalice bitkoina tvrde da je kripto valuta „digitalno zlato“ i da se može zaštititi od rizika inflacije izazvane masivnim paketima novčane stimulacije od strane centralne banke i vlade, dizajniranim da ublaže posledice koronavirusa.

Ipak, vrednost bitkoina bi dugoročno morala da poraste na 146.000 američkih dolara da bi njegova tržišna kapitalizacija bila jednaka ukupnom ulaganju privatnog sektora u zlato, navodi JP Morgan.

Druga najveća kripto valuta na svetu – eterijum (Ethereum), dostigla je novi vrhunac svih vremena u petak, vrednost od 1.974,99 dolara. Poslednji skok ove valute je bio za 1,2%, odnosno na 1.961,32 dolara.

Rast vrednosti bitkoina proširio se i na akcije vezane za kriptovalute, kao što su Silvergate Capital Corp, koje su porasle za 8,2%, Riot Blockchain za 13,5%, i Marathon Patent Group, za 7,3%. Akcije Overstock.com, online trgovca i tehnološkog investitora u blokčejn, napredovale su za 4,1%; dok su akcije kompanije MicroStrategy Inc, napredovale za 4,1%.

Izvor: Reuters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti