Energenata će biti

Tržište električne energije BiH se oporavlja

Nakon što je u 2020. pretrpelo udare izazvane posledicama virusa COVID-19 na proizvodnju i potrošnju tržište električne energije u Bosni i Hercegovini na početku ove godine pokazuje tendernciju oporavka.

Tržište električne energije u Bosni i Hercegovini (BiH) na početku ove godine pokazuje tendernciju oporavka, nakon što je u 2020. pretrpelo udare izazvane posledicama virusa COVID-19 na proizvodnju i potrošnju. Ukoliko se taj trend nastavi i u narednim mesecima to bi, prema mišljenju Edhema Bičakčića, predsednika Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog veća za velike električne sisteme (CIGRE) značajno doprinelo uspešnom funkcionisanju i ekonomskom jačanju elektroenergetskog sektora.

Bosna i Hercegovina je u 2020. godini izvezla električne energije 7.3 TWh, što je povećenje od 12 posto u odnosu na 2019. godinu. U finansijskom pogledu izvoz električne energije u 2020. godini je iznosio 497 miliona KM što je 13.5 manje nego u 2019. godini. Prosečna izvozna cena električne energije je iznosila 68 KM/MWh, što je za 23 procenta niža cena nego u 2019. godini.

U 2020. godini uvezeno je 3.3 TWh, što je povećanje od 17 posto u odnosu na 2019. godinu. Uvoz električne energije u 2020. godini iznosio je 96 miliona KM, što predstavlja pad od 64.5 procenta u odnosu na 2019. godinu. Prosečna uvozna cena u 2020. godini bila je 29 KM/MWh, što je pad prosečne cene od 64 posto u odnosu na 2019. godinu.

Pad izvoznih cena električne energije, posebno u drugom polugodištu 2020. godine je posledica smanjenje potrošnje usled bolesti COVID-19. Pad uvoznih cena je posledica viškova električne energije usled nemogućnosti plasmana iz solarnih i vetroelektrana u širem okruženju.

Prema rečima Edhema Bičakčića, Bosna i Hercegovina je tokom 2020. godine imala pozitivan proizvodni bilans od 4 TWh, čemu su značajan doprinos dali nezavisni proizvođači električne energije. Uoči sutrašnje sednice Upravnog odbora ove strukovne organizacije izrazio je žaljenje što vlasti BiH nisu imale sluha da konačno krenu u proces uspostave bosanskohercegovačke berze električne energije, što iz nacionalnog komiteta CIGRE BiH već odavno predlažu.

Prošle godine to je učinjeno u dva navrata, ali nikakav pozitivan pomak u tom smislu nije učinjen. BiH, zbog toga, gubi znatna finansijska sredstva, ali i ugled koji ima kao zemlja sa značajnim viškovima električne energije koju može plasirati na međunarodnom tržištu.

Izvor: Indikator.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.