potražnja za vodonikom

Tržište gorivnih ćelija u ekspanziji

Povećanje potražnje za čistim izvorima energije i razvoj primene ekoloških transportnih rešenja u zemljama u razvoju doveli su do impresivnog rasta tržišta gorivnih ćelija. Očekuje se da će se celo ovo tržište povećati za 56% u narednih sedam godina i dostići vrednost od 24,8 milijardi dolara. Shodno tome, sve kompanije koje posluju u ovoj oblasti su se značajno razvile.

Tri poznata severnoamerička proizvođača gorivnih ćelija i rešenja za njihovu primenu: Plug Power, Ballard Power i Bloom Energy su tako postigli ukupan rast tržišne kapitalizacije, posmatrajući godinu za godinom čak 550% i on je za sve tri kompanije zajedno dostigao čak 20,8 milijardi dolara.

U stvari, to je nastavak trenda iz prethodnih godina. Tako je ukupna vrednost akcija kompanije Plug Power, američke kompanije specijalizovane za konverziju sistema koji su do sada radili na baterije, u sisteme koji rade na vodonik, iznosila 950 miliona dolara u decembru 2019. godine i premašila je granicu od milijardu dolara u prvom kvartalu ove godine, uprkos krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa. U naredna tri meseca ta vrednost se gotovo utrostručila na 2,7 milijardi dolara, a u septembru je dostigla 5,2 milijarde dolara, što za devet meseci znači skok od čak 450%. Ali to nije sve, jer je u trećoj nedelji decembra ukupna tržišna vrednost akcija Plug Power porasla na 13,1 milijardu dolara, što znači da je za godinu dana povećana za nezamislivih 1283%.

Slična stvar dogodila se i sa kanadskim proizvođačem gorivnih ćelija na bazi polimernih ili protonski-provodnih membrana (PEM) Ballard Power Systems, čiji je tržišni kapital povećan za 223% u jednoj godini. Ukupna tržišna vrednost njegovih akcija tako je sredinom decembra dostigla 5,3 milijardi. dolara. Treća pomenuta kompanija, američki Bloom Energy, pre javne ponude akcija 2018. godine, iz sredstava rizičnih (venture) fondova pribavila je čak milijardu dolara. Ukupna tržišna vrednost akcija ove kompanije ove godine porasla je za 377% u odnosu na prošlu godinu i sada iznosi 4,3 milijarde. dolara.

Izvor: Energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.