Tržište naftnih tankera u neredu kako se približava zabrana ruske nafte u EU

Neki analitičari kažu da će doći do nestašice tankera što će povisiti cene naftnih tankera – a time i nafte. Globalna tržišta tankera i nafte suočavaju se s povećanom neizvesnošću oko toga ko će isporučiti rusku naftu – i kako. Tržište tankera i tržište nafte ostaju nesređeni zbog pitanja hoće li u pomenutim okolnostima postojati dovoljno velika alternativna tankerska flota koja će isporučivati rusku naftu kupcima.

cena ruske nafte, globalna tržišta tankera i nafte suočavaju se s povećanom neizvesnošću oko toga ko će isporučiti rusku naftu – i kako – od 5. decembra.

Rusija je u septembru izvezla 7,5 miliona barela dnevno sirove i rafiniranih proizvoda, prema procenama Međunarodne agencije za energiju (IEA). Ako te količine nastave da teku, Rusija će morati ili da proda svoju naftu po ili ispod gornje granice cene kako G7 i EU žele, ili će pronaći dovoljno veliku flotu tankera, osiguravaoca i finansijera u senci, koji su spremni nositi se s Moskvom, prenosi u ponedeljak Oilprice.com.

Najviši ruski zvaničnici, uključujući predsednika Vladimira Putina i zamenika premijera Aleksandra Novaka, već su rekli da Rusija neće prodavati svoju naftu zemljama koje će se pridružiti mehanizmu ograničenja cena.

Dakle, tržište tankera i tržište nafte ostaju nesređeni zbog pitanja hoće li u pomenutim okolnostima postojati dovoljno velika alternativna tankerska flota koja će isporučivati rusku naftu kupcima.

Nestašica diktira povećanje cena

Neki analitičari kažu da će doći do nestašice tankera što će povisiti cene naftnih tankera – a time i nafte.

Drugi su poslednjih sedmica primetili povećanu kupovinu plovila od nepoznatih subjekata u pripremi za ono što veruju da je kopiranje taktike izvoza nafte Irana i Venecuele, koje već godinama izvoze svoju naftu ispod radara nakon što su SAD sankcionisale njihov izvoz nafte u 2018. i 2019. godini.

„Ako pogledate koliko je brodova prodato u proteklih šest meseci neotkrivenim kupcima, vrlo je jasno da se gradi flota da bi se ovo transportovalo“, kaže za Bloomberg Christian Ingerslev, izvršni direktor Maersk Tankers A/S u Kopenhagenu.

Izvor: NNKS NEDELJA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.