Da li je dobrodošla konkurencija među investitorima u solarnu energiju?

Turci traže lokaciju za fabriku solarnih panela u BiH

Predstavnici najvećeg proizvođača solarnih panela u Turskoj najavili su obilazak lokacija u Bosni i Hercegovini, u cilju donošenja odluke o ulaganju u proizvodne kapacitete u toj zemlji. Ugradnja solarnih panela sve je popularnija u BiH, s tim što Republika Srpska, trenutno, prednjači u odnosu na ostale dve elektroprivrede.

Na poslovnom forumu u Istanbulu, koji je organizovala Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), uz partnerstvo Odbora za ekonomske odnose s inostranstvom Republike Turske (DEIK) i predsedavajućim Tursko-bosansko-hercegovačkog poslovnog veća Hasanom Topalogluom, kao i ambasadorom BiH u Turskoj Adisom Alagićem prezentovani su potencijali Bosne i Hercegovine.

To su projekti iz oblasti energetike, izgradnje turističkih kompleksa, metaloprerađivačkog sektora i sektora proizvodnje hrane. Takođe su predstavljeni i projekti za koje su turske kompanije pokazale interesovanje.

Najavljena poseta BiH

Milica Marković, direktorka Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), izjavila je da još nisu razgovarali sa potencijalnim investitorom o obimu investicija.

„Turskim poslovnim ljudima su na forumu u Istanbulu definitivno najatraktivniji bili energetika i turizam. Oni su se posebno interesovali za gradnju fabrike solarnih panela i proizvodnju energije putem solarnih panela. Jedna turska grupacija, koja je najveći proizvođač solarnih panela u ovoj zemlji i čiji je vlasnik bio na forumu, najavila je posetu BiH, gde će ispitati i sagledati sve uslove na terenu i onda se definitivno odlučiti da li će praviti neke proizvodne kapacitete u BiH“, naglasila je Markovićeva.

Kako je objasnila, to bi moglo biti krajem ove ili, eventualno, početkom naredne godine.

Izbor lokacija

„Oni su veoma zainteresovani za ove projekte. Nismo im još ponudili lokacije, ali kada se najave da će doći mi ćemo sve pripremiti u skladu s namenskim projektima koje imamo, jer tako radimo i s drugim investitorima. Na kraju će se oni od ponuđenih, na primer 10, odlučiti koliko će ih praviti i na kojim lokacijama“, objasnila je Markovićeva.

Turci su se najviše raspitivali o tome da li će BiH moći da obezbedi dovoljan broj radne snage i kolika je prosečna plata.

„Pitali su da li u slučaju da ne bude dovoljno radne snage mogu dovesti svoje radnike iz Turske i mi smo im rekli da im možemo obezbediti dovoljan broj radnih dozvola“, naglasila je Markovićeva.

Inače, ugradnja solarnih panela sve je popularnija u Bosni i Hercegovini. Ipak, Republika Srpska trenutno prednjači u odnosu na ostale dve elektroprivrede u BiH.

Sve veće interesovanje za solarne panele

Iz banjalučke kompanije ETMAX, koja pruža usluge projektovanja, izgradnje solarnih elektrana i instalacije opreme, potvrdili su da im se obraća sve veći broj fizičkih i pravnih lica koje zanima izgradnja solarnih elektrana na krovovima domaćinstava i u poslovne svrhe.

„Radi se o različitim grupama korisnika i elektrane koje se grade su različitih namena. Naše preduzeće beleži stalni rast broja klijenata, što je zbog aktuelne situacije veoma značajno. Građani su, kao i poslovna zajednica, uglavnom dobro informisani o benefitima korišćenja solarne energije i sve više se odlučuju za investiranje u solarne elektrane koje su u potpunosti prilagođene njihovim potrebama“, rekli su iz ove kompanije.

Državne subvencije za domaćinstva

Podsećamo, Elektroprivreda RS je u avgustu raspisala javni poziv za subvenciju 50.000 domaćinstava u narednih 18 meseci.

To je zamišljeno tako da projekat, nabavku opreme i ugradnju solarnih elektrana finansira Elektroprivreda RS, nakon čega bi korisnik tu investiciju otplatio na rate. Oni bi jedan deo energije proizvodili za svoje potrebe, dok bi drugi slali u mrežu i na taj način ostvarivali popuste na račune.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti