Turska merka ulogu Energetskog čvorišta

Turska je i dalje ima najveću korist od ruskog rata protiv Ukrajine. Ne samo da merka željeni status „evropskog čvorišta“ za ruski gas, već takođe zgrće veliki novac od prerade preusmerene ruske nafte i sigurnog utočišta novca oligarha. To ide u prilog Erdoganu koji se priprema za izbore u vreme kada inflacija vrtoglavo raste.

Turska je značajno povećala uvoz ruske sirove nafte od početka rata u Ukrajini, u februaru. Turska naftu zatim prerađuje i izvozi kao rafinisane naftne proizvode u EU i SAD. Videli smo najveći skok u poslednja dva meseca, kako se približava zabrana EU na rusku naftu koja se transportuje morskim putem. U septembru i oktobru, Turska je imala povećanje od 85% (tokom prethodna dva meseca) izvoza rafinisanih ruskih naftnih derivata u EU i SAD.

Centar za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA) sa sedištem u Finskoj, nedavno je objavio nove podatke koji pokazuju da je Rusija u oktobru izvezla fosilna goriva u vrednosti 21,7 milijardi dolara. To je 7% manje nego u septembru, ali praznina se popunjava i to svakako nije procenat koji sugeriše rasturanje ratne kase Moskve. (Ta ratna kasa je upravo dodatno dopunjena isplatom od 1,4 milijarde dolara od naftnog giganta Rosnjefta).

Drugi podaci zasnovani na turskom ministarstvu trgovine pokazuju da se ukupan uvoz u Tursku (sve robe) iz Rusije više nego udvostručio u prvih devet meseci ove godine (u odnosu na isti period prethodne godine). Nafta i gas čine najveći deo tog povećanja. Zapadne kompanije su više nego srećne zbog turske zaobilaznice, koja im u suštini omogućava pristup ruskim energentima bez naleta sankcija.

Turska zarađuje preradom ruske nafte kao i „čuvanjem” novaca oligarha

Uvoz i izvoz nisu jedini oblik novca koji se u Tursku priliva zahvaljujući ratu Rusije protiv Ukrajine… Ove godine u je do sad zabaležen priliv kapitala od preko 28 milijardi dolara, koji se jedino objašnjava time da će tamo ruski novac (oligarha i državni) naći sigurno utočište.

Sva nova likvidnost svakako je od koristi Erdoganu, koji se priprema za izbore u vreme kada inflacija vrtoglavo raste. Zvanični podaci pokazuju da je premašila 85,5% u odnosu na isti period prethodne godine, dostigavši 24-godišnji maksimum u oktobru. Troškovi života porasli su 99% u odnosu na prethodnu godinu. Erdogan i dalje odbija da podigne referentne kamatne stope. Umesto toga, Erdogan obezbeđuje da banka nastavlja da snižava kamate, za koje smatra da su đavolja stvar.

Ovo je atmosfera u kojoj će Turska održati vanredne predsedničke i parlamentarne izbore sledećeg juna. Uprkos inflaciji koja je van kontrole, očekuje se da će Erdogan pobediti, a njegova pobeda će delimično biti omogućena ogromnom količinom globalnog političkog kapitala koji je zaradio (zajedno sa kapitalom ruskih oligarha) od ruske invazije na Ukrajinu.

Turska je u četvrtak sebi zaradila još više globalnog političkog kapitala kada je ubedila Rusiju da pristane da obnovi ukrajinski ugovor o izvozu žitarica. Ali u isto vreme, Turska voli da podseća Rusiju da ona nije samo mesto za skladištenje novca oligarha i preusmeravanje nafte… U neočekivanom potezu, pošto se Turska nije obavezala zapadnim sankcijama protiv Rusije, Ankara je objavila da će svi naftni brodovi koji prelaze njene vode morati da pruže dokaz o osiguranju počevši od 1. decembra. To je nekoliko dana pre nego što zabrana EU na rusku naftu koja se prevozi morskim putem stupi na snagu. Delimično, ovo treba da osigura Tursku u slučaju bilo kakvog katastrofalnog izlivanja, ali to je i Erdoganov način da podseti Moskvu gde se ona nalazi.

Izvor: Oilprice

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti