Turska otkrila nove reserve gasa u Crnom moru

Turski sondažni brod Fatih u Crnom moru otkrio još 135 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, na u bušotini Amsara-1 u oblasti Sakarye, objavio je juče turski predsednik Erdogan tokom svečanog otvaranja novoizgrađene luke Filios. Turska planira tri faze eksploatacije prirodnog gas iz Crnog mora i njegov transport na kopno. Start proizvodnje se očekuje 2023. godine.

Brod za sondažna istraživanja Fatih je u Crnom moru otkrio nove rezerve od 135 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom svečanog otvaranja novoizgrađene luke Filios (Filyos) na crnomorskoj obali Erdogan je saopštio vest o pronalasku nove rezerve gasaa u bušotini Amsara-1 u oblasti Sakarja (Sakarye).

Turska je, inače, prošle godine u Crnom moru otkrila rezerve prirodnog gasa od 405 milijardi kubnih metara, što je bio najveći nalazak gasa prošle godine u svetu. Proizvodnja gasa iz Crnog mora u Turskoj se očekuje 2023. godine.

„Rezerve prirodnog gasa koje smo do sada otkrili u Crnom moru iznose ukupno 540 milijardi kubnih metara, a naši timovi nastavljaju istraživanje“, kazao je Erdogan i dodao da se od istraživača sa Crnog mora očekuju nove dobre vesti.

Turska, koja se gotovo u potpunosti oslanja na uvoz u svojim energetskim potrebama, vrši istraživanja u Crnom moru i Sredozemlju, gde su njene operacije u spornim vodama izazvale proteste Grčke i Kipra, prenose svetske agencije.

Turska planira u tri faze izvlačiti prirodni gas iz Crnog mora na kopno. Prva etapa je izgradnja proizvodnih kapaciteta na dnu mora. Druga faza će biti postrojenja koja će ovde na kopnu prerađivati i za upotrebu spremati taj gas. Treća faza je gasovod kojim će biti spojena ta postrojenja na dnu mora i na kopnu.

Turski predsednik je putem video-linka prisustvovao i polaganju kamena temeljca za izgradnju Postrojenja za preradu prirodnog gasa.

Na kraju je Erdogan svečano otvorio i novoizgrađenu luku Folioos u Zonguldaku. Reč je o trećoj najvećoj luci u Turskoj, a Erdogan je kazao da će ona postati sedište pomorskog transporta u toj regiji.

„Ova luka je jedan od naših ciljeva za 2023. i među važnijim iskoracima našeg projekta ulaska među deset najvećih ekonomija sveta“, kazao je Erdogan i dodao da se već nazire cilj Turske za ostvarenje izvoza do kraja godine u vrednosti od 200 milijardi dolara.

Reč je o luci koju je nameravao graditi i osmanski sultan Abdul Hamid II, a izgradnja je zvanično počela u decembru 2016. godine. Godišnji kapacitet luka Filyos su kontejneri ukupne težine od 25 miliona tona, a u istom trenutku u luci se može opsluživati 13 teretnih brodova. Ta luka neće biti važna samo za Zonguldak, već i za širu crnomorsku regiju, s obzirom na njene kapacitete i položaj.

Erdogan je, takođe, rekao da će Turska ove godine lansirati i investicije za 4.000 megavata električne energije iz obnovljivih izvora, od čega polovicu čine vetroelektrane, a polovinu solarne elektrane.

Izvor: Agencija Anadolija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.