Turska priprema nacionani zakon o vodama

Hidroenergetski resursi Turske smanjuju se zbog klimatskih promena, ali i suše koja je sve više prisutna u pojedinim delovima zemlje, rekao je je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ističući da se radi na izradi novog nacionalnog zakona o vodama, kako bi se zaštitio ovaj resurs i ostvarili ciljevi u upravljanju vodama.

Turski parlament radi na izradi novog nacionalnog zakona o vodama, koji treba da doprinese zaštiti ovog resursa i ostvarivanju ciljeva Turske u upravljanju vodama, rekao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Turski lider se osvrnuo na trenutnu situaciju s vodom u Turskoj i naglasio kako se hidroenergetski resursi Turske smanjuju zbog klimatskih promena, ali i suše koja je sve više prisutna u pojedinim delovima zemlje.

„U Parlamentu Turske pripremamo zakon o vodama, kako bismo brže postigli svoje ciljeve i sprečili sukobe u upravljanju vodama”, rekao je Erdogan tokom jučerašnjeg govora u Ankari.

Posebno se osvrnuo na probleme s tzv. otvorenim vodovodnim sistemima, koji dovode do isparavanja 60 do 70 posto vode, što smanjuje efikasnost korištenja ovog resursa.

„Od sada ćemo pokušati koristiti vodu za zatvorenim sistemima. Ulagaćemo finansijska sredstva u ovom pravcu. Ne vidim razliku između zaštite vode i zaštite naše domovine”, poručio je turski lider.

Turska suša / Foto: AA.com.tr

Erdogan je naglasio kako je turska vlada u protekle dve decenije pustila u upotrebu 600 brana, 590 hidroelektrana, 1.457 objekata za navodnjavanje kao i 262 objekta za piće, što predstavlja investiciju vrednu skoro 32 milijarde dolara.

„Turska planira potrebe pokrajina za pitkom vodom do 2040., 2050. pa čak i do 2071. godine”, rekao je Erdogan.

Izvor: Klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti