Turski ministar: Gasni hab biće najverovatnije u Trakiji

Turski ministar energetike Fatih Donmez je rekao da će se Gasni hab nalaziti najverovatnije u evropskom delu Turske, na području Trakije. Turska je počela pregovore s mogućim isporučiocima gasa u okviru tog projekta.

Gasni hab čiji je inicijator ruski predsednik Vladimir Putin, nalaziće se najverovatnije u evropskom delu Turske, na području Trakije, rekao je turski ministar energetike Fatih Donmez.

Donmez je u intervjuu za TV TRT Haber rekao da je to najbolja lokacija.

Turska je počela pregovore s mogućim isporučiocima gasa

Prema rečima Donmeza, Turska je počela pregovore s mogućim isporučiocima gasa u okviru tog projekta i namerava da održi konferenciju u vezi s tim u periodu januar-februar.

Ministar smatra da bi u slučaju da ruski gas ne bude dovoljan u taj projekat gasnog haba mogao da bude uključen i gas iz Azerbejdžana, Iraka, zemalja Persijskog zaliva i Izraela, možda čak i Nigerije.

Podsetimo, Putin je tokom nedavnog sastanka s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u Astani, na marginama Samita o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji izjavio da bi gasni hab u Turskoj mogao bi biti ne samo platforma za isporuke tog energenta, nego i za utvrđivanje njegove cene bez ikakve političke obojenosti.

Počelo delimično plaćanje gasa u rubljama

Turski ministar je rekao i da je Ankara počela delimično da plaća ruski gas u rubljama.

„Bio je postignut dogovor o plaćanju gasa u rubljama. Delimično plaćanje u rubljama je počelo. Nameravamo da aktiviramo rad u tom pravcu.“

Izvor: Sputnjik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti