Turski tok – alternativa severnim tranzitima ruskog gasa ka Evropi

Dok se zapad Evrope pita hoće li gasovod Severni tok 1 proraditi po završetku remonta pažnja se usmerava ka Turskom toku, koji preko Tuske i balkanskih zemalja ruski gas doprema do evropskih potrošača. Mađarska je već otpočela pregovore o tome da se celokupne ugovorene količine ove zemlje sa Gaspromom dopremaju Turskim tokom, a ruski ambasador u Srbiji, Bocan-Harčenko danas je najavio da Srbija može zimus da računa na ruske isporuke veće od ugovorenih količina.

U situaciji kada od turbine za gasovod Severni tok 1, koja je remontovana u Kanadi, zavisi ponovni start tranzita ruskog gasa kroz ovaj cevovod ka Nemačkoj i potrošačima u zapadnoevropskim zemljama na značaju dobija gasovod Turski tok, koji preko Crnog mora povezuje ruski gasovodni sistem sa Turskom i dalje, krakom preko Bugarske sa Evropom.

Dok se Bugarska bori sa svojim unutrašnjim političkim problemima, a ruski gas kupuje iz druge ruke (da ga ne bi plaćala u rubljama), Mađarska pregovara o preusmeravanju svih isporuka ruskog gasa za svoje potrebe preko Turskog toka. Srbija, koja puni domaće skladište u Bantskom dvoru i zakupljenje kapacitete za skladištenje u toj istoj Mađarskoj – sve kako bi što spremnije dočekala zimu – moći će, izgleda da računa i na dodatne količine ruskog gasa, koje će joj biti isporučene pod istim uslovima kao nedavno ugovorene količine u trogodišnjem aranžmanu.

Postoji mogućnost dopremanja dodatnih količina ruskog gasa u Srbiju u toku zime ako u Srbiji bude bilo potreba za ovim energentom, prenosi Sputnjik izjavu ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka.

Dodatne količine gasa za Srbiju prema postojećem ugovoru

„Srbija će na isti način dobiti dodatne količine gasa tokom zime ako bude potrebno. Osnovne količine gasa su određene postojećim ugovorom, ali postoji mogućnost dodatnih količina gasa u toku zime, ako u Srbiji bude bilo potreba za tim. Sve će biti rešeno na onaj isti način kao u postojećem ugovoru“, kazao je Bocan- Harčenko za televiziju Hepi.

Govoreći o snabdevanju gasom kazao je da je Srbija dobila najbolju moguću cenu u sadašnjim uslovima.

„Osnovna pitanja su rešena u okviru ugovora. Cena je najbolja moguća u sadašnjim uslovima. Ona pogoduje i Rusiji i omogućuje razvoj Srbije i normalan život”, rekao je ambasador.

Kada je reč o tranzitu gasa, naveo je da briga proizilazi oko tranzita preko Bugarske, jer su veoma loši odnosi između Moskve i Sofije.

„Što se tiče tranzita, on se za sada nesmetano odvija. Tranzit ide preko zemalja EU, ali se nadamo da će i u budućnosti sve biti na prihvatljiv i pristojan način”, dodao je ruski ambasador naglasivši da Srbija stoji principijelno van sankcija polazeći od svojih nacionalnih interesa i odnosa sa Rusijom.

Dodao je i da dve zemlje nastavljaju saradnju.

Mađarska se uzda u Turski tok

Mađarska je u pregovorima s Rusijom o preusmeravanju svih isporuka prirodnog gasa prema dugoročnom ugovoru o snabdevanju na gasovod Turski tok, kojim gas stiže u Mađarsku preko Bugarske i Srbije, izjavio je juče ministar spoljnih poslova Peter Szijjarto.

Ovo je potrebno kako bi se osiguralo snabdevanje, jer je nivo isporuke gasa iz Austrije u Mađarsku smanjen zbog nesigurnosti u sistemu gasovoda zapadne Evrope, rekao je Szijjarto.

„Svakodnevno dobijamo stalnu količinu od 32-33 miliona kubnih metara gasa, polovinu te količine dobijamo preko Turskog toka preko Srbije svaki dan. To pokazuje da je južni pravac snabdevanja najstabilniji, predvidljiviji i najsigurniji”, rekao je mađarski zvaničnik u videu objavljenom na Facebooku.

Szijjarto je izjavio da su u toku razgovori o preusmeravanju svih isporuka gasa koji stižu u Mađarsku u okviru dugoročnog sporazuma o isporuci ruskog gasa na južnu rutu, prenosi FENA.

„Vidimo neizvesnost na zapadnim gasovodima. Smanjuje se količina gasa koja stiže iz Austrije pod dugoročnim ugovorom o snabdevanju”, rekao je Szijjarto.

Mađarska dobija oko jedne trećine ugovorenih količina gasa iz Rusije preko austrijskog gasovoda i 100 posto preko Srbije. To znači da, ukupno, Rusija isporučuje 88 posto ugovorenih dnevnih količina prema mađarskom dugoročnom ugovoru.

Da podsetimo, Turski tok ima dve cevi kapaciteta od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Jedna je za turske potrošače a druga za evropske. Bugarska, koja je odustala od direktne kupovine gasa od Gasproma sada ruski gas kupuje od preprodavaca. Srbija i Mađarska imaju ugovorene količine, ali im treba više gasa. A čak i kada se zadovolje potrebe ove dve zemlje presostaje još kapaciteta da se Turskim tokom preko Balkana dopremaju veće količine ruskog gasa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti