Tuzlanski biodizel iz otpadnog jestivog ulja

Uskoro u Tuzli počinje prerada korišćenog jestivog ulja u biodizel. Od januara do sada prikupljeno više od 17 tona ove sirovine. Dobijeni proizvod može da se upotrebljava za pogon dizel motora, zagrevanje plastenika, kao i lož ulje, bez posledica po životnu sredinu.

Udruženje građana Ekosol u okviru projekta „Korišćeno jestivo ulje – energetski resurs” na okruglom stolu u Tuzli prezentovalo je mogućnosti i prednosti prerade korišćenog jestivog ulja u biodizel.

U ovom projektu učestvovale su tri kompanije i četiri restorana, tako da je od januara do sada prikupljeno više od 17 tona korištenog jestivog ulja.

Prikupljeno ulje se izvozilo u EU

„Prezadovoljni smo rezultatima. Kada smo krenuli u izradu ovog projekta, začudili smo se koliko restorani u Tuzli prikupljaju korišteno jestivo ulje”, istakao je Amir Hadžić, projekt menadžer UG Ekosol, dodajući da je potrebno da jestivo ulje ostane u BiH.

„Hteli smo da se to ulje sakupi kod nas i da se ovde preradi u biodizel, jer su do sada sakupljači ulja iz ovih restorana, to ulje izvozili u EU. Mi hoćemo da to jestivo ulje ostane u našoj zemlji i da se preradi u biodizel.“

Na pomolu prvi preradjivač u BiH

U BiH ne postoji ni jedno postrojenje za preradu ulja u biodizel, ali će, zahvaljujući ovom projektu i tuzlanskoj kompaniji Bingo, Tuzlanski kanton biti prvi u kome će se jestivo ulje prerađivati u bio dizel.

„Evo, očekujemo da Bingo naruči jedno takvo postrojenje i da počne sa proizvodnjom biodizela iz otpadnog jestivog ulja. U nekom narednom vrlo bliskom periodu, što smo sebi postavili kao cilj i to nam je najveći rezultat koji smo postigli kroz ovaj projekat“, kaže Hadžić.

U Evropi je se već odavno prerađuje jestivo ulje. Dobijeni proizvod može da se upotrebljava za pogon dizel motora, zagrevanje plastenika, kao i lož ulje, tako da je proizvodnja i upotreba biodizelskog goriva vrlo značajna, s obzirom na potrebe očuvanja životne sredine.

Ekološki uzgoj iz plastenika

„Derivat se može koristiti i kao običan dizel, s tim da ne zagađuje okolinu. To se sve razgradi u roku od 15 dana, tako da možemo reći da stvarno imamo ekološki uzgoj iz tog plastenika“, rekao je Amir Hadžić, projekt menadžer UG Ekosol.

Projekat pod nazivom „Koristimo jestivo ulje – energetski resurs” – koga finansira Švedska u okviru granta „Misli o prirodi”, Udruženje građana Ekosol sprovodi uz pomoć Centra za promociju civilnog društva Sarajevo. Realizacija projekta traje do 30. juna.

Izvor: RTV Slon

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022