U Boru uskoro čist vazduh

U Boru uskoro čist vazduh

Svi otpadni, fugitivni gasovi iz topioničkih postrojenja i Fabrike sumporne kiseline u Boru biće „uhvaćeni“ i prečišćeni tako da će sa novoizgrađenog dimnjaka u atmosferu biti ispuštan potpuno čist vazduh. Emisija gasova će nakon tehničke rekonstrukcije biti u skladu sa standardima, otpadna voda će nakon prečišćavanja moći ponovo da se koristi i biće zadovoljeni standardi Evropske unije.

U borskoj Topionici bi uskoro trebalo da proradi novo, a poznavaoci prilika kažu „revolucionarno“ postrojenje. Svi otpadni fugitivni gasovi iz metalurših postrojenja i Fabrike sumporne kiseline kompanije Serbia Zijin Copper doo biće prečišćavani. To će omogućiti da sa novoizgrađenog dimnjaka u atmosferu ne budu ispuštani štetni gasovi. U Boru će uskoro biti potpuno čist vazduh.

Tehnika već potvrđena u Kini

„Novo postrojenje znači otvaranje nove etape rada u kojoj će svi otpadni, fugitivni gasovi iz topionice i Fabrike sumporne kiseline biti prečišćeni. Emisija štetnih gasova na dimnjaku biće drastično smanjena, maltene anulirana“, kaže rukovodilac Fabrike sumporne kiseline Zoran Aleksov.

Aleksov istiće da je reč o novoj tehnologiji, koja se u Kini već primenjuje i daje rezultate.

Ovo postrojenje treba da sakupi sve fugitivne gasove iz svih topioničkih postrojenja (konvertori, fleš-peć, anodna rafinacija), ali i sve otpadne gasove iz Fabrike sumporne kiseline. Projektovani kapacitet postrojenja za preradu dimnih procesnih i otpadnih gasova je 700.000 normalnih kubnih metara na sat. Sadržaj sumpor-dioksida otpadnih gasova nakon obrade biće manji od 100 mikrograma po normalnom kubnom metru. Takođe, sadržaj čestica ispod pet mikrograma po normalnom kubnom metru, saopšteno je iz kompanije Serbia Zijin Copper doo.

Primarna zaštita životne sredine

Kada je reč o samom postupku, odsumporavanje će se obavljati mešavinom vode sa odgovarajućim ragensima. Iz otpadnog mulja izvlačiće se gips. Tehnologija odsumporavanja i uklanjanja prašine ima visoku efikasnost. Koristi se potvrđena tehnologija i vodeća svetska oprema, pa je projekat od izuzetnog značaja za zaštitu životne sredine.

Tehičkom rekonstrukcijom topionice, koja je počela u julu 2019. godine, kapacitet metalurških agregata će sa 60 do 80 hiljada tona katodnog bakra godišnje biti povećan na 180 hiljada tona katoda. Njome je obuhvaćen kompletan proizvodni proces – od ulaska do izlaska koncentrata bakra, odnosno do proizvodnje katode. Rekonstruišu se i zajednički pomoćni objekti.

Investicija u projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje iznosi 220 miliona evra. Glavna karakteristka celog projekta je to što se proizvodnja i izgradnja međusobno preklapaju i izvode istovremeno.

Emisija izduvnih gasova će nakon tehničke rekonstrukcije biti u skladu sa standardima. Otpadna voda će nakon prečišćavanja moći ponovo da se koristi i biće zadovoljeni standardi Evropske unije. A u Boru će biti čist vazduh.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti