U čemu je specifičnost interne revizije u naftno- gasnom sektoru?

Interna revizija danas je ključni partner biznisa, a korišćenje digitalnih alata suštinski menja način na koji se obavlja ovaj posao

Jaka i stabilna interna revizija u savremenom poslovanju je pouzdan partner naftno-gasne industrije, a primena digitalnih alata tokom revizije značajna je za efikasno obavljanje revizorskih zadataka, samo je jedan od zaključaka nedavno održane edukacije internih revizora u Rafineriji nafte Pančevo.

Edukaciju na temu „Primena digitalnih alata u internoj reviziji“ organizovala je Komora ovlašćenih revizora u saradnji sa kompanijom NIS, uz učešće više od 70 internih revizora iz velikog broja kompanija i finansijskih institucija u našoj zemlji.

Konferenciju je otvorio sekretar Komore ovlašćenih revizora, Boško Vidaković, koji je ukazao na značaj edukacije u oblasti primene i razvoja digitalnih alata u radu internih revizora. Najvažnije teme bile su izazovi savremenog poslovnog okruženja sa posebnim fokusom na rad sa velikim bazama podataka.

Tokom jednodnevne edukacije, eksperti iz Funkcije za internu reviziju, rizike i interne kontrole NIS-a podelili su svoje iskustvo u primeni digitalnih alata kao što su Oracle BI, Process mining, Power BI, ARIS, @Risk, TeamMate, kao i alata čije funkcionalnosti testiraju u cilju prilagođavanja potrebama poslovnih procesa u naftno-gasnoj industriji, kao što su Jira, Confluence, OCR.

Edukacija je obuhvatila i razvojne pravce digitalnih alata od strane eksperata za digitalne tehnologije i inovacije koji su predstavili primere digitalnih projekata u naftno-gasnoj industriji, a koji se realizuju u okviru kompanije NIS. Nove tehnologije koje podržavaju poslovne procese moraju biti predmet detaljnog testiranja i iz tog razloga se interni revizori upoznaju sa funkcionalnostima IT rešenja, identifikuju ključne kontrole, uključujući i generalne IT kontrole koje su predmet testiranja.

Korišćenjem i daljim unapređivanjem digitalnih alata, uz tehnologije mašinskog učenja suštinski će se promeniti način na koji se vrše revizije u budućnosti, pri čemu je zaključeno sledeće:

  1. Rad na uzorku će postati zastareo, primenom digitalnih alata predmet analize postaje cela populacija;
  2. Revizori će postati naučnici sa podacima;
  3. Razvoj novih tehnologija i digitalnih alata od strane revizora i njihova predaja biznis korisnicima.

Kombinovanjem analitike podataka, mašinskog učenja, velikih baza podataka i softverskih aplikacija, koristi se snaga podataka u cilju kreiranja poslovne vrednosti za kompanije u oblasti nafte i gasa, koje predstavljaju lidere u razvoju digitalnih alata u svetu.

„Ova edukacija je organizovana u cilju dostizanja naprednog nivoa zrelosti interne revizije u kojem postoje na visokom nivou razvijene profesionalne i specijalizovane veštine, koje doprinose organizacionom učenju i podstiču razvoj inovativnih poslovnih praksi i procesa. Upravo zbog toga naš priortet je angažovanje visoko kvalifikovanih pojedinaca, kao i njihova obuka i kontinuirano stručno usavršavanje”, istakla je ovim povodom Jelena Popara, direktorka Funkcije za internu reviziju, rizike i interne kontrole u kompaniji NIS.

Izvor: NNKS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti