U crno obojene lopatice vetroturbina spašavaju ptice

Farbanjem jedne od tri lopatice vetroturbina u crno sprečilo bi stradanje ptica u fatalnim sudarima sa „krilima“ vetrenjača, tvrde iz Norveškog instituta za istraživanje prirode.

Životi hiljada ptica koje stradaju zbog fatalnih sudaranja s lopaticama vetroturbina mogli bi se spasiti efikasnim i vrlo jednostavnim rešenjem – ako bi se samo jedna od tri lopatice obojala crnom bojom. Naučnici Norveškog instituta za istraživanje prirode (NINA) otkrili su da se na taj način broj stradalih ptica može smanjiti za više od 70 odsto. Norveški naučnici veruju da se bojanjem jedne lopatice crnom bojom može postići efekt „pokretne mrlje“ (motion smear) čime bi ih ptice lakše uočile kao veliki mutni krug i izbegle fatalni udar, piše Energetika net.

Procenjuje se kako pri sudaranju s vetroturbinama godišnje strada između 140.000 i 500.000 ptica. Norveški naučnici su još od 2013. godine sprovodili ispitivanje u vetroelektrani na otoku Smola, jednoj od najvećih kopnenih vetroelektrana u zemlji, koja ima 68 turbina u kojoj su zabeleženi brojni smrtni slučajevi orlova štekavaca (Haliaeetus albicilla).

Ispitivanja su rašena pomoću četiri vetroturbine, koje su imale po jednu lopaticu obojenu crnom bojom, koje su upoređivane sa još četiri kontrolne vetroturbine s tri bele lopatice. Studiju o ovom načinu zaštite ptica istraživači NINA objavili su krajem jula 2020. u časopisu Ecology and Evolution.

„Pre početka sprovođenja ispitivanja, pod vetroturbinama čije smo lopatice obojali crnom bojom pronašli smo šest stradalih orlova štekavaca. Nakon što smo obojali po jednu lopaticu svake od ove četiri vetroturbine više nismo pronašli nijednu stradalu pticu“, naveli su istraživači, prenosi Ekovjesnik.

U poređenju sa kontrolnim turbinama, broj stradalih ptica smanjio se za 70 odsto. Pritom su određene vrste ptica bolje uočavale, odnosno izbegavale lopatice vetroturbina, uključujući velike grabljivice poput orla štekavca. Inače, istraživači su obojali i donji deo stuba deset vetroturbina što je „smrtnost ptica smanjilo za gotovo 50 % u poređenju sa neobojenim stubovima vetroturbina na istom području“, kazao je Bard Stoke, istraživač u NINA.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.